Queertopia – det är bara en fråga om tid

Queertopia
Text: Miro Anter
Foto: Olle Strandman & Miro Anter

Förra året var det premiär för Europas första queerfeministiska kulturfestival, Queertopia. Idag drar årets festival igång. Röd Press träffade Makz Bjuggfält, en av arrangörerna, tidigare i våras.

Vi är många som ibland drömmer oss bort och funderar över hur ett idealsamhälle skulle kunna se ut och fungera. Mer sällan försöker vi skapa det här och nu. Men det är precis vad Queertopiafestivalen handlar om. Festivalen har som mål att vara en frizon från diskriminering och begränsande normer. En plats där alla tillåts vara den de vill vara, utan att behöva ta skit från andra.

Idén om att starta en festival med queerfeministiskt perspektiv föddes 2009. Ett år senare blev den verklighet i Norberg. Det kom 700 besökare och succén var ett faktum.

Makz Bjuggfält var en av besökarna. För honom betydde festivalen mycket och inför årets festival är han en av arrangörerna.

Det var en fantastisk upplevelse att få befinna sig i ett så stort sammanhang som utgår från queerfeminism.

Queertopia finns till för att kunna ge utrymme för queera uttryck och uttryck som annars inte får rum. Festivalen innebär ett utrymme som inte domineras av en heteronormativ utgångspunkt.

– Det är det jag tycker är intressantast med Queertopia – att det är ett experiment i hur vi bygger ett queert sammanhang, hur det går till i praktiken. Så att det inte stannar i ord och idéer utan att vi i praktiken skapar det här utrymmet, den här utopin.

– Jag känner själv att förra årets festival betydde oerhört mycket för de queera nätverken och rörelserna i Sverige. Jag tror att Queertopia fyller en viktig funktion i att samla många med queerfeministiska tankar och föda nya idéer.

Begreppet queer är centralt för Queertopiafestivalen. För Makz handlar det om att ge legitimitet till att ifrågasätta de normer som styr våra liv.

– Queer är att sätta perspektiv på de här normerna som vi lever i, framför allt heteronormen är aktuell inom queer för mig. Det handlar om att belysa hur normerna formar hierarkier och våra liv. Hur kommer det sig att det är viktigt att vi uppfattas ur ett visst bestämt kön? Hur kommer det sig att det är viktigt att vara heterosexuell? Det handlar om att våga sätta perspektiv på de här olika normerna. För mig var queer en ögonöppnare.

Er slogan för festivalen i år är ”det är bara en fråga om tid”. Vad menar ni med det?
– Att den queera utopin inte är något omöjligt. Det handlar om att diskutera och skapa själva. Vi vill skapa den queera utopin och ge utrymme till alla som inte får det annars. Jag hoppas att alla besökare får med sig energi och inspiration från festivalen.

Vad tror du att ni kan åstadkomma med festivalen?
– Min förhoppning är att alla som kommer till festivalen ska bli lika peppade som jag blev under förra årets festival. Kanske vill några starta egna projekt. Jag hoppas också att queerteorin – som ofta ses som väldigt teoretisk och akademisk – kan få en praktisk användning. Vi visar att det är möjligt.

– Jag tror också att det är viktigt för festivalmiljön. Efter bara ett år har Queertopia varit med och påverkat i festivalsverige. Till exempel har Urkultfestivalen bestämt sig för att utgå ifrån den undersökning som Queertopia gjorde förra året om hur det ser ut på festivaler ur ett könsperspektiv, vilka det är som tar plats.

Makz Bjuggfält
Makz Bjuggfält.

Finns det inte en risk att man lägger ner för mycket energi på att skapa ett ultimat forum istället för att försöka förändra samhället i stort?
– Visst ska vi förändra samhället och påverka folk. Samtidigt måste vi fundera på vilka det är som får utrymme och tar plats i andra sammanhang. Vi vill skapa ett queert utrymme för alla som inte får plats annars. Det har varit min ingångspunkt från början. Jag har åkt på en massa festivaler och tyckt det varit fantastiskt, men samtidigt präglas en festivalcamping ofta av ett heteronormativt synsätt. Det skapar problem för många. Vi vill skapa ett utrymme där ingen behöver se sig över axeln en extra gång eller censurera sig själv. Att Sveriges festivalcampingar skulle vara fria från heteronormativitet och vara säkra platser är inte sant utifrån mina erfarenheter.

Makz berättar om ett tillfälle han minns från en festivalcamping.

– Jag sitter utanför mitt tält när någon kommer fram och frågar: ”Är inte du bög?” ”Det har inte du nåt med att göra”, svarar jag. ”Men lite bi då?” ”Men varför vill du veta det?” ”Om det bor en kille i tältet bredvid mig som är bög vill jag veta det. Ni kan ju ha sex.”

– Jag är ju inte den mest utmanande personen, så jag kan tänka mig att det finns många andra identiteter som också ifrågasätts. Att som transperson befinna sig på festival kan nog vara oerhört svårt. Jag tror att det är många som känner att det är så jävla skönt att slippa de här sakerna. Att vara i ett sammanhang där vi inte förutsätter kön och sexualitet, det är en häftig upplevelse.

Vad ser du fram emot mest?
– Känslan när vi ser de första besökarna komma. Det kommer att vara underbart.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s