Ida Lindwall, människorättsobservatör på Västbanken

Ida Lindwall
Text: Miro Anter
Foto: Fredrik Braun

Under tre månader kommer Ida Lindwall, 30, från Stockholm att finnas på Västbanken som människorättsobservatör. När Röd Press når henne är hon där sedan ett par veckor.

Vad kommer du att göra på Västbanken?          
– Jag är baserad i Tulkarem, en stad på norra Västbanken som var hårt ansatt under andra intifadan. Muren går precis vid stadsgränsen och det har haft stor inverkan på många människors liv här. Här observerar vi bland annat en stor checkpoint för palestinier som arbetar i Israel. Vi närvarar vid demonstrationer samt i byar som attackeras av bosättare. Vi observerar och rapporterar vad vi ser, både till andra internationella organisationer på plats men även genom reserapporter.

Vilken organisation är du där med?
– Ett långt namn, The Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel (EAPPI) som har funnits här på Västbanken och tidigare även i Gaza sedan 2002. Ett år tidigare kom ett upprop från lokala kyrkoledare om en önskan att ha internationella observatörer på plats eftersom situationen var så pass dålig att de ansåg att det behövdes. EAPPI jobbar med metoden preventiv närvaro, meningen är att internationella observatörer på plats minskar våld och brott mot mänskliga rättigheter. Vi samarbetar även nära med både israeliska och palestinska fredsorganisationer.

Vad tror du att ni kan uppnå genom att finnas på plats på Västbanken?
– Förhoppningen är, och analyser visar, att vår närvaro har en lugnande effekt och att internationella observatörer minskar brott mot mänskliga rättigheter samt våldsanvändning.

Vad har du gjort tidigare?
– Jag har jobbat som fredsobservatör i Georgien för EU-missionen där samt jobbat på ett forskningscenter med fokus på krishantering. Jag har en masterexamen i mänskliga rättigheter och en kandidatexamen i freds- och konfliktstudier.

Här finns Ida Lindwalls första reserapport från Västbanken.

Mer info om EAPPI finns här och här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s