Röd Press träffar Timbuktu

När Röd Press träffade Timbuktu, eller Jason Diakité som han egentligen heter, senast hade skivan W.D.M.D precis släppts och svenska folket fick upp ögonen för den skånska rapparen på riktigt. Sedan dess har det hänt en hel del, och framgångarna har efterföljt varandra. Nu har en ny skiva, En high 5 & 1 falafel, precis släppts och vi sökte upp Jason innan en spelning i Uppsala strax innan jul för att stämma av läget.
-Är det bara sex år sedan? Shit, det känns som om det skulle vara minst tio! Ja, det har hänt en del. Jag har spelat lite och släppt lite plattor. Man har mognat en del, lugnat sig lite och fått ett bredare perspektiv på livet. Bara för att det händer något dåligt behöver det inte betyda jordens undegång.
-Innan kändes det som att det enda jag kunde göra var att rappa, rappa och rappa. Nu känner jag att det finns annat jag kan göra i mitt liv. Nu sitter man inte uppe i studion till fem varje morgon och festar inte lika hårt, jag har blivit äldre helt enkelt.

Några skivor är hela fyra stycken, och spelat lite betyder medverkan, flera gånger, på de flesta stora festivaler i landet och flera turnéer både ensam och med olika band. Han har även hunnit med att gästa ett antal artister på deras skivor och gästat på deras spelningar. Allt detta samtidigt som han och Dj Amato sänder P3 Hiphop en gång i veckan. Trots den senaste tidens hårda schema verkar det inte som om det är någon semester inplanerad.
-Vi kommer göra fler spelningar till våren, frågan är bara i viken form. Jag är fruktansvärt rastlös och vill inte spela samma saker varje gång. Det är ingen större skillnad på publiken och jag spelar på samma typ av ställen nu som för sex år sedan. Allt är egentligen som då, bara det att det dyker upp mer folk nu, och spelningarna är fler.

I höstas hamnade Timbuk i fokus då han valde att släppa första singeln från En high 5 & 1 falafel för gratis nedladdning på en av världens största fildelningssiter, The Piratebay. Efter en debattartikel där han uttalade sig negativt om den nya IPRED-lagen hamnade han i blåsväder i media, där andra artister gick ut och uttalade sig positivt om samma lag.
-Jag är för fildelning, jag är fildelare själv, många olika typer av människor är fildelare! Det är spännande att se att etablissemanget inte bara försöker, utan lyckas få det till att det är en liten grupp terrorister som ruvar på Sveriges undergång. De lyckas även få det att verka som att det är synd om artisterna, när det egentligen är skivbolagen som förlorar pengarna. När det var skivbolagen som blåste artisterna på pengar, då var det ingen som klagade, då var det aldrig synd om artisterna.
Fildelning leder till nya sätt för artister att nå ut med sin musik. För mig var grejen med första singeln tudelad, det var ingen avancerad matematik, Piratebay är en av de största sidorna i världen och det är grymt roligt att lägga upp en låt där som kommer laddas ner av massor av människor. Det var också ett sätt för mig att visa vad jag tycker om hur diskussionen om fildelning förs i media.

En annan lag som har engagerat honom är den nu antagna FRA-lagen. Under sommaren talade han under en av demonstrationerna, och han skrev ett öppet brev till riksdagsledamöterna där han uttryckte sin åsikt om saken.
-Det är sorgligt, jag blir ledsen. Det är sorgligt att man tror att det bästa sättet att styra sitt folk är genom rädsla. Jag tror att ett skrämt folk är ett farligt folk. Om man skrämmer människor förvärrar man stämningen i samhället.
En grej som FRA-lagen skrämmer skiten ur mig. Att tänkande, intelligenta varelser, som riksdagsledamöterna ändå är, kan komma på något så befängt, det är galet! Det känns också som att vi i Sverige vill framstå som att vi är så egna och kommer på egna ideer. Jag tycker det enda vi gör är att hänga i hasorna på USA, på både gott och ont. Bush har drivit politiken i 8 år med just den typen av skrämsel. Det korsar dessutom alla partipolitiska gränser eftersom det var sossarnas ide från början.

När vi är inne på ämnet politik och engagemang passar vi även på att prata lite om hur ungdomar ser på politik idag, och vad som borde förändras för att öka engagemanget.
-Det är väldigt svårt att generalisera. Det är en sån sak som är så fantastiskt med en människa som Obama. Han har nästan blivit mer som en artist än en politiker, och på så sätt fått upp ögonen på folk och fått dem intresserade för att de är dragna till en människa som är charmig, snarare än politiken. Det hör ju egentligen inte ihop med politiken men det är en sån sak som kan få väldigt många fler människor i Sverige mer intresserade av politik. Om jag utgår från mig själv känner jag mig väldigt avskärmad från regeringen och riksdagen. Jag tycker aldrig att jag ser vår statsminister, eller inte tillräckligt mycket, i TV talandes till folket. Jag känner inte att han talar till mig, och jag minns inte när jag senast såg honom hålla ett tal i TV. Tyvärr tror jag att väldigt många inte är intresserade av politik. Det känns som en grej man inte kan göra något av, som en grej som man inte förstår. Men samtidigt träffar jag hela tiden unga människor som faktiskt är intresserade. Man misstänker ju att det finns ett stort mörkertal som inte är intresserade, men jag hoppas det är fel av mig.

Senast Timbuktu dök upp i TV var i Sveriges radios, och radiohjälpens insamling för människor på flykt, Musikhjälpen. Där medverkade han med starka reportage från ett krigshärjat Kongo.
-Kongo är en av de största humanitära katastroferna för tillfället, och har varit det länge. Det har dött nästan lika många människor där som under förintelsen och det dör fortfarande fruktansvärt många. Kriget i Kongo är hårt och brutalt och har försatt 2 miljoner människor, bara i den provinsen jag besökte, på flykt.
Det intressanta med temat flykt är att nästan alla kan relatera till det. Programmet kommer sändas (sändes 13-19 december, reds. anmärkning) från Malmö där det bor många flyktingar från olika delar av världen. I Sverige bor det över huvud taget många flyktingar. I exempelvis Södertälje bor det fler irakiska flyktingar än i hela USA och hela Kanada tillsammans, det säger mycket om hur öppna Sveriges gränser är, och hur flyktingfrågan behandlas här i jämförelse med andra länder. På ett sånt sätt kan man kanske få ungdomar att bli intresserade. När vi snackade med gymnasieungdomar som skulle gå ut i skolorna som ambassadörer för att starta något projekt om det här med musikhjälpen frågade jag ”Hur många här inne känner en flykting, eller är en flykting själv?” Det var nog bara en tjej som inte räckte upp handen av dom här 30-40. Då är det något som folk kan relatera till själv, och det är så man får folk mer engagerande.

Vi avslutar med att prata om framtiden och hur Timbuks liv kommer se ut om vi träffar honom om sex år igen.
-Om sex år? Det var en bra fråga. Då tror jag har hunnit släppa fyra plattor till och mognat ännu mer. Förutsatt att jag lever, det låter inte så positivt, men jag vill lämna öppet för att vad som helst kan hända. Undrar om man kommer kunna känna att världen är en bättre plats. Förhoppningsvis har jag skaffat mig en del barn, slagit mig ner med mitt livs kärlek och tagit det lite lugnt… Jag kommer i alla fall att ha fortsatt att fightats vidare för saker jag tycker är värda att fightas för.

”Manifestet”

# Visa kärlek och respekt, skada inte varandra
#Tänk på kollektivets bästa, inte bara på dig själv. Tänk i ett större perspektiv.
#Våga göra saker. Våga gå emot strömmen.
#Våga stå för vem du är.
#Känn dig inte tvungen att konsumera, du blir inte lyckligare ju mer du köper.
#Mer substans, mindre yta.
#Är du missnöjd, gör något åt det. Att bara sitta på händerna ger ingenting.
#Gör mer kreativa grejer. Filmer, musik, konst, eller skriv en bok. Gör vad som helst som du tycker är en lösning på ett problem. Uttryck dig!
#Tänk på vad du konsumerar. Ta ansvar för ditt liv och din omgivning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s