De papperslösa får vända i dörren…

Nooshi Dadgostar

Tidningsartikeln som PDF

>De röjer snön på vintern, serverar ditt kaffe på lunchrestaurangen och städar toaletten i skolan. De är papperslösa och tjänar 30-40 kronor i timmen. Ibland ännu mindre.

– DE PAPPERSLÖSA GÖR jobbet som svenskarna inte gör och för en ersättning som understiger alla lönenivåer. Skulle de papperslösa lägga ner sitt arbete skulle det bli kaos, utan de papperslösa skulle Sverige stanna, säger Yacine Asmani,  initiativtagare till Centret för Papperslösa i Stockholm.

NÄR VI KLIVER in i lokalen i Centret för Papperslösa för att träffa Yacine Asmani slår en härlig doft av bakelser mot oss. Några pratglada sitter i det stora samlingsrummet. Det är en träff för papperslösa löntagare ikväll. Vi slår oss ner och tar en pratstund med arrangörerna för att bekanta oss mer. Det var inte länge sedan dörrarna slogs upp för Centret och nerverna och förväntningarna känns i väggarna. Hur hjälper man en löntagare som enligt myndigheterna inte finns? Hur svarar man på frågor om kollektivavtal och lönenivåer för papperslösa? Hur tar man konflikten med en arbetsgivare som förnekar att den papperslöse över huvudtaget arbetat för honom?

HISTORIA SKREVS NÄR det fackliga   centret  för papperslösa, 3:e september 2008, slog upp sina dörrar med buller och bång i sällskap med bland andra LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin och TCO:s Sture Nordh.  Det var en stor dag för många, inte minst för fackförbunden själva som ställde sig bakom centret (däribland Handels, Byggnads och Akademikerförbundet SSR). De papperslösas situation har varit en svår nöt att knäcka och nu började det röra på sig hos de fackliga för att lösa upp låsningarna.

MANNEN SOM HAR Stått bakom drivet i projektet heter Yacine Asmani och har själv länge varit papperslös. Nu sitter han mitt i centrala Stockholm i Fackförbundet Byggnads gamla lokaler och fungerar som koordinator för centret. Det är Papperslösas förening i Stockholm som tillsammans med LO och TCO håller igång centret dit landets papperslösa söker sig idag. Den första måndagen i varje månad arrangeras informationsmöten dit vem som helst kan komma och lyssna på fackförbundens ombudsmän, läkarstudenter som pratar om hur man kan få läkarvård, komma i kontakt med bra advokater eller andra livsavgörande frågor. När vi besöker centret är det informatörer från fackförbunden SEKO och Fastighetsanställda där och pratar.

FÖRENINGEN FÖR PAPPERSLÖSA i Stockholm har funnits sedan 2005. Det var ett initiativ sprunget ur det hopplösa migrationssystemet. När många asylsökande fick avslag uppstod ett påtvingat och förtvivlat val mellan att leva som papperslös eller bli tillbakaskickad till förföljelse och förnedring. Konsekvensen blir att människor stannar kvar, men utan myndigheternas tillstånd. Ett annat system byggs ut utanför det riktiga systemet.

ASMANI TALAR ENGAGERAT om alla de fall han har stött på där de sökande kommit från samma land och befunnit sig i samma situation men fått olika beslut av Migrationsverket. Den ena fick stanna och den andre fick avslag. Därför tog han initiativ till att starta upp en dialog. På första mötet kom 45 personer och på andra mötet 120. Ryktet spred sig och föreningen kom igång. Det fanns många anledningar till varför de papperslösa valde att gå ihop och driva på en förändring.

DE FLESTA PAPPERSLÖSA som Yacine stöter på har varit i Sverige mellan 3-7 år. Men en del även uppåt 16-17 år. Många pratar perfekt svenska och har betalat skatt under hela tiden de har varit i Sverige. De har vanliga jobb, men saknar i princip varenda rättighet och det skyddsnät en medborgare erhåller.

SAKNAR MAN DOKUMENTATION, alltså de fyra sista siffrorna i personnumret, finns man enligt myndigheterna inte i Sverige. De administrativa teknikaliteterna sätter stopp för de mänskliga rättigheterna. De mänskliga rättigheterna är helt enkelt inte längre mänskliga utan bara medborgerliga rättigheter. Utan de fyra sista siffrorna har du ingen rätt till vård eller att skicka dina barn till skolan. Du kan inte ens öppna ett bankkonto. På arbetsmarknaden står den papperslösa maktlös inför arbetsgivaren – det är väldigt tufft att hävda den rätt man har genom kollektivavtalet.

– Man accepterar att arbeta under svåra förhållanden eftersom man också måste leva och försörja sig. Man är rättslös.  Därför accepterar man att jobba för 20-25 kronor.  Jag känner ingen papperslös som inte vill betala skatt och göra rätt för sig. Sverige skulle vinna på en regularisering. De finns här, de arbetar och vill bidra. Varför ska de inte vara en del av systemet,  menar Asmani.

MEN DET FINNS även de   som har ett intresse i att migrationssystemet fortsätter i samma spår. En hel del svenska arbetsgivare letar efter att anställa papperslösa idag. Det är en vedertagen marknad numera att leta på. Det kostar nästan ingenting och hotet om att bli tillbakaskickad gör att man inte gärna ställer till med bråk.

– Det finns ett intresse från arbetsgivare av att det ska fortsätta vara såhär. Det här har facket förstått nu. Det finns ett behov av att reglera det. En stor andel papperslösa började även skapa problem för de etablerade fackföreningarna som då tappade kontrollen över arbetsmarknaden.  LO och TCO hoppade på projektet när de insåg vidden av problemet. För att reglera arbetsmarknaden behöver man även ha med de papperslösa, resonerar Asmani.

– Vår idé är att vi tjänar pengar och det är rätt. Vi måste ju överleva. Men vi vill kunna ställa krav. Då blev facket intresserat. Tidigare hade man ju bussat polisen på oss.

MÅNGA VÄNDER SIG  till centret med frågor om avslagsbesked från migrationsverket. Centret hjälper till att kontakta juridisk rådgivning och bra advokater. Gäller det fackliga frågor som konflikter med arbetsgivare slussas de vidare till något av fackförbunden som sitter här. Det är respektive förbund som hjälper dem, inte centret i sig. Det brukar handla mycket om konkreta lönefrågor som väldigt låga löner eller icke utbetalda löner. Hittills har bara vetskapen om att centret finns och ger professionell hjälp fått många arbetsgivare att akta sig från att hamna i konflikt med centret.

– Ofta räcker det med att ringa arbetsgivaren och kommer överens om en bra deal, konstaterar Asmani belåtet.

CENTRET FÖR DE papperslösa har dessutom skapat intresse från oväntat håll. De spanska och franska facken som har en betydligt längre erfarenhet och tradition av att arbeta med papperslösa har varit mycket imponerade av det svenska projektet. Kontakter har också knutits med italienska liknande center. Det har varit stort och viktigt att de stora svenska fackliga organisationerna stått bakom projektet.

MEN DEN POLITISKA situationen i landet är Asmani väldigt bekymrad över. Bedömningarna av asylsökande blir allt hårdare och det är svårt att se någon öppning för de papperslösa i Sverige.  Den svenska regeringens nya förslag om arbetskraftsinvandring ger han heller inte mycket för:

– Den svenska regeringen pratar om arbetskraftsinvandring men vill samtidigt kasta ut de papperslösa. Det är väldigt ologiskt. Jag tror asylrätten hotas om det ändå slutar med att alla måste hitta jobb för att få stanna. Hela systemet syftar till att sänka löner genom att tvinga folk att skaffa jobb. En indier accepterar en lägre lön än en svensk, det kommer bli en konkurrens och en nedåtspiral när det gäller lönerna. Det skapar dessutom rasism och främlingsfientlighet.

MEN HAN SER ändå ljust på framtiden. Det handlar i grunden om mänskliga rättigheter.

– Jag hoppas att den här satsningen ska fortsätta. Det handlar om mänskliga rättigheter. Folk ska behandlas lika. Det är enkelt. Alla har rättigheter för att de är människor.

Annonser

One response to “De papperslösa får vända i dörren…

  1. Hur faan kan man missa att skriva om SAC, syndikalister & registret som organiserar papperslösa…? Dessutom har väl LOfacken centrum mer eller mindre lagt ner, det blev väl ingen hit eftersom det var helt jävla meningslöst och inte förbättrade arbetarnas situation k o n k r e t utan verkade mest vara ett gäng advokater som försörjer sig via legalististiska krumbukter på deras misär.

    Källa: http://www.dn.se/ekonomi/avhopp-hotar-centrum-for-papperslosa-1.793202

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s