Fildelning – delad kultur eller stöld och barbari

Hanna Cederin

Tidningsartikeln som PDF

>Vad har Plura, Beatrice Ask och Jan Gillou gemensamt? Svaret kan mycket väl vara den minsta gemensamma nämnaren* hos de tre – de är alla förespråkare av regeringens förslag till ny lagstiftning om fildelning, den så kallade piratjägarlagen.
DE TILLHÖR DEM som kallar fildelning för stöld, fildelare för nötkreatur och motståndarna till lagen ”en liten grupp som hörs mycket”. Alliansen lovade inför valet 2006 att inte jaga en hel ungdomsgeneration, vilka som i så fall kommer blir offer för den föreslagna lagen är oklart.

ATT VETA UPP och ner i debatten kan vara svårt, å ena sidan finns de tårögda fattiglapparna till kulturarbetare – Per Gessle, Jill Johnson, Niklas Strömstedt – å andra sidan ett gäng hårdnackade pirater som inte låter någonting stå i deras väg för barbari och plundring av andras egendom. Eller? Det känns liksom inte riktigt som att jag stjäl när jag fildelar Destiny’s child med mina kompisar. Okej om jag bryter lite mot lagen, men ska jag verkligen stå med i skivbolagens register? Ska i så fall varenda kotte i min bekantskapskrets stå med på listan? Då kan de väl bara göra en lista med alla svenskar som är födda efter 1980  istället.

PÅ THE PIRATE BAY registreras varje vecka 2,2 miljoner unika svenska IP-adresser. Även med tanke på att en person kan använda flera IP-adresser är det ett rejält gäng. Samtidigt pågår en massiv kampanj från upphovsrättsindustrin för att de som fildelar ska kunna hotas, registreras, stämmas på fantasisummor och till och med stängas av från internet.

För att kunna motivera sådana åtgärder måste man naturligtvis sprida en del myter och lögner. Låt oss titta närmare på dem.

MYT 1
FILDELNINGEN MINSKAR OM PIRATJÄGARLAGEN INFÖRS
Icke! Inga studier har hittills lyckats visa på någon annan förändring i fildelningen än att den ökat, vare sig i länder med eller utan antipiratlagar såsom IPRED. Ett tag försökte upphovsrättsindustrin hävda att fildelningen minskat i Finland sedan man infört en motsvarande lag, men undersökningar visade att minskningen endast var tillfällig och att fildelningen egentligen hade ökat på det stora hela.

MYT 2
ARTISTERNA FÅR ERSÄTTNING GENOM PIRATJÄGARLAGEN
Näääee… Ingen artist har sett röken av någon enda peng i de länder motsvarande lagar införts. Att skivbolagen håvat in storkovan i exempelvis Danmark är det dock ingen tvekan om, hur stora summor det rör sig om går inte att sia om eftersom det är sekretessbelagt. Men att bara ett enda fildelningsmål i Danmark slutade i att den anklagade friades och slapp betala böter, måste innebära att de som erkänt brott och hostat upp pengar i näven på skivbolagen varit många, många fler.

MYT 3
ATT FILDELA ÄR SAMMA SAK SOM ATT GÅ IN PÅ ETT BAGERI OCH SNO EN KAKA
Öhhh… Hur kan att göra en digital kopia vara samma sak som att sno en kaka, när det ena sker snabbt och kostnadsfritt medan det andra måste produceras, transporteras och distribueras? En princip som gällt i det svenska rättssystemet sedan 1920-talet är att skadestånd bara får utdömas för faktiska, ekonomiska dokumenterade skador. Björn och Benny kan aldrig påstå att de lidit ekonomisk skada av att någon gjort en kopia av Mamma Mia, och även om de kunde påstå det skulle de aldrig kunna dokumentera skadan. För bagaren är det däremot enkelt att bevisa att någon tagit kakan, eftersom den inte finns kvar.

MYT 4
EU TVINGAR SVERIGE ATT INFÖRA LAGEN
Näpp. Däremot finns det en dom från EG-domstolen där EU uttryckligen säger att just den del av direktivet som gäller rätten att begära ut IP-adresser inte behöver införas. EU:s generaladvokat har till och med uttalat sig och sagt att det inte är tillåtet att göra undantag i personuppgiftslagen för att införa direktivet, alltså exakt det som alliansregeringens förslag går ut på. Enligt EU har regeringen alltså ingen som helst anledning att införa den här lagen. Att skivbolagen och filmindustrin tvingar allianspartierna att rösta för, är en annan femma.

MYT 5
LAGEN ÄR TILL FÖR ATT DET SKA GÄLLA SAMMA LAGAR PÅ SOM UTANFÖR NÄTET
Pöh! Lagen är snarare till för att det ska gälla helt andra regler på Internet än IRL. Med lagen kommer fildelningsmålen att avhandlas i civilrätten istället för som idag, i vanliga domstolar. Det innebär bland annat att den förlorande parten måste betala alla rättegångskostnader. Får man ett brev hem med hotet ”betala 20 000 nu eller 40 000 + rättegångskostnaderna” är chansen ganska liten att man väljer det senare. Att det blir privata aktörer – typ skivbolag eller Per Gessle himself – istället för polisen som får möjlighet att se och upprätta register över vem som står bakom vilken IP-adress, vore i sig något nytt för svenskt rättsväsende.

MYT 6
KULTUREN FÖRLORAR PÅ FILDELNINGEN
Tvärtom! De främsta och största kulturkonsumenterna – de som lägger ner mest pengar på att se film, lyssna på musik och spela datorspel – är fildelarna. Att exempelvis en låt sprids och lyssnas på av många är en viktig förutsättning för att den ska spelas i radio och att människor ska gå på konserter. Det finns också andra aspekter än de ekonomiska – att den når många är i sig en vinst för kulturen i stort, det gör också att de som skapar kultur får oändliga möjligheter att inspireras av varandra, samverka och göra utbyten.

MYT 7
DET GÅR ATT SÄTTA DIT FILDELARE MED PIRATJÄGARLAGEN, ÄVEN OM DE NEKAR TILL BROTT
Nä. Såvida det inte fanns tre vittnen som såg den åtalade göra knapptryckningen som ledde till fildelningen, eller något som visar att den enda som någonsin använt sig av abonnemanget som tillhör IP-adressen är den åtalade, finns inte en fisk i havet att den anklagade fildelaren fälls. I en del fildelningsmål har så kallade skärmdumpar eller screenshots använts som bevisning, alltså en ögonblicksbild av datorskärmen då fildelningen skedde, men eftersom ingen vet vem som tryckte på knappen underkänns den typen av bevisning. Sedan är det fullt möjligt att sätta dit folk ändå – men bara om de erkänner att de fildelat och pungar ut pengarna.

* En annan grej Janne G och Bettan A har gemensamt är att de är korta till växten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s