Röd Press 2009

Här hittar du ett urval av artiklar som varit publicerade i Röd Press under 2009


Det brinner i förorten

Nooshi Dadgostar

Den 25 oktober rasar svarta rubriker om brända och bombade bilar i Fittja och Gottsunda. Det är upprorsstämningen och tvkamerorna cirkulerar runt i förorterna för att rapportera från de mest spektakulära polisingripandena.

Samtidigt sätter några tonårskillar eld på en bil på en parkering i Borlänge. Eldsvådorna slukar bilen i ett nafs medan killarna röker john silver en bit bort. Det knastrar och smäller i bilen när elden når bilens innersta skrymslen. Inga kameror, bepansrade poliser i aggressiva ställningar eller upphetsade reportrar syns till. Efter ett tag ligger bara gamla rester av förkolnade bildäck och glasrutor kvar på parkeringen. Killarna är borta.
Läs hela


Digitala dumheter

Micke von Knorring

Amazon rotar i din bokhylla

Den 17 juli 2009 strök företaget Amazon böcker ur en massa människors Kindle. En Kindle är en liten dator företaget säljer, som lagrar och visar elektroniska böcker. Det visade sig att ett bokförlag sålde titlar som Djurfarmen och 1984 utan att ha rätt till det. Kunderna hade förstås ingenn aning om det, utan märkte det först när Amazon plötsligt ingrep och raderade deras filer. Ena dagen hade de böckerna, nästa dag var de borta.

Den som köper en Kindle äger visserligen hårdvaran, men har inte kontroll över de program som körs på den. Istället är det Amazon som har den kontrollen. De kan alltså se till att programvaran gör något som användaren inte vill – i det här fallet radera data från hårddisken.

Läs hela


Fildelning – Delad kultur eller stöld och barbari?

Hanna Cederin

fildel2Vad har Plura, Beatrice Ask och Jan Gillou gemensamt? Svaret kan mycket väl vara den minsta gemensamma nämnaren* hos de tre – de är alla förespråkare av regeringens förslag till ny lagstiftning om fildelning, den så kallade piratjägarlagen.
De tillhör dem som kallar fildelning för stöld, fildelare för nötkreatur och motståndarna till lagen ”en liten grupp som hörs mycket”. Alliansen lovade inför valet 2006 att inte jaga en hel ungdomsgeneration, vilka som i så fall kommer blir offer för den föreslagna lagen är oklart.

Att veta upp  och ner i debatten kan vara svårt, å ena sidan finns de tårögda fattiglapparna till kulturarbetare – Per Gessle, Jill Johnson, Niklas Strömstedt – å andra sidan ett gäng hårdnackade pirater som inte låter någonting stå i deras väg för barbari och plundring av andras egendom. Eller…?

Läs hela


De papperslösa får vända i dörren…

Nooshi Dadgostar

pass2De röjer snön på vintern, serverar ditt kaffe på lunchrestaurangen och städar toaletten i skolan. De är papperslösa och tjänar 30-40 kronor i timmen. Ibland ännu mindre.

– De papperslösa gör jobbet som svenskarna inte gör och för en ersättning som understiger alla lönenivåer. Skulle de papperslösa lägga ner sitt arbete skulle det bli kaos, utan de papperslösa skulle Sverige stanna, säger Yacine Asmani,  initiativtagare till Centret för Papperslösa i Stockholm.

När vi kliver in i lokalen i Centret för Papperslösa för att träffa Yacine Asmani slår en härlig doft av bakelser mot oss. Några pratglada sitter i det stora samlingsrummet. Det är en träff för papperslösa löntagare ikväll. Vi slår oss ner och tar en pratstund med arrangörerna för att bekanta oss mer…

Läs hela

Dela oss:
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s