Vi måste tillbaka till lagomsamhället

doktorkosmos

Artikeln som PDF

Senast vi från Röd Press pratade med Doktor Kosmos var året 2005. Då hade de precis släppt en ny skiva, Enkla svar, och jämförde sig själva med en bidé:” Bidéer är som Doktor Kosmos – Vi gör mycket nytta, fast ingen förstår hur.” sa Uje Brandelius. Efter en ordentlig genomgång kunde det konstateras att det där med familj var lite borgerligt, och att Doktor Kosmos skulle hålla igång åtminstone tills de fick vara med på allsång på skansen.

Under intervjun förutspådde Uje Brandelius också en borgerlig valseger 2006 och feminismens död. Det blåser högervindar och vänsterengagemanget hos ungdomar har ersatts av gratisbärs hos muf.

Nu är året 2008. Vi har en borgerlig regering och feminismen har utstått hårda angrepp., Doktor Kosmos har återigen kommit ut med en ny skiva, Hallå?, och är ute på turné, vilket var längesedan sist. .
Det är roligt att se att vi har fans kvar, och att vi har fått nya också. Vi har också sagt hejdå till vissa av våra gamla fans. – den kategorin som bara tycker vi är tok-roliga. Vi vill vara seriösa också, säger Uje Brandelius. Sen är det dags att för honom att sprina iväg en sväng och sätta på pastavatten.

Han vill inte riktigt gå med på att de blivit mer uppfostrande, däremot är de lite mer cyniska, lite trötta på de som spiksäkert vet hur världen ser ut och kanske lite mindre mästrande nu. ” Vi inser ju äldre vi blir hur lite vi vet om världen.” När han pratar kan man få bilden av att de försöker bredda sig mer, och vill ha all möjlig publik. Inte som 2005, då de målade ut sig som vänsters eget band.

Vi vill ha all möjlig publik, inte bara vänsterfolk. Vi blir lite trötta på folk som bara lyssnar på oss för texterna och struntar i vilken typ av musik vi spelar. Vi jobbar ju hårt för att göra bra musik också. Annars kan man lika gärna läsa en bok, säger han.

Men han nar inte på något sätt lämnat det politiska bakom sig. Vi kommer in på Fredrik Reinfeldt och den borgerliga regeringen.
– Den är dålig. Det är en högerregering, som genomför en högerpolitik under falsk flagg. Det är nog det allra sämsta med den här regeringen – att de genomför en högerpolitik men de kallar den inte för det. De nya moderaterna är inte så nya. Jag tyckte bättre om de gamla, de visste man ju i alla fall vart man hade. Jag hoppas att vi alla nu hjälps åt att putta ikull Fredrik. Vi har två år på oss. Det måste kännas som att vänstern har svaret på framtidsfrågorna. Vi hamnar för lätt i försvarsställning, utvecklar Uje.

Han bor i Bredäng, en av de Stockholmsförorter som ofta kommer upp när man pratar om integration, sociala orättvisor och utanförskap. Och det är också de frågorna han ser som de viktigaste idag.

-Det här med integrationen., det är bara ett annat namn för klasskamp. Den miljonen människor i sverige som har annan hudfärg och bryter, DET är vår generations arbetarklass. Det är den svenska arbetarklassen men det pratas om som ett intergrationsproblem. Det var ingen på 30 talet som pratade om att arbetarkampen var något som berodde på att folk hade för slitna kläder. Om vi inte förstår att invandrarna är vår tids arbetarklass, då förstår jag inte var vänstern ska syssla med. Rättvisa är A och O.

Allt som segregerar måste stoppas, friskolorna måste förbjudas! All valfrihet vi har nu cementerar sociala strukturer som missgynnar de som har det sämst. Vi måste tillbaka till lagomsamhället. Jag hatar friskolor, det är det värsta jag vet. Det delar på människor precis i den åldern då man börjar lära känna varandra på riktigt. Valfriheten ställer sig i vägen för jämlikheten hela tiden. Det är samma sak med ombildningar av bostäder, det är också ett sätt att dela upp människor.

Här har vi kommit åt något som riktigt engagerar. Tonläget höjs, orden strömmar fram och man kan riktig höra hur Uje gestikulerar villt i andra ändan av telefonlinjen.

– När borgarna pratar om ombildningar använder de begrepp som” en boendeform som passar individen. Vilket bullshit!” Har du någonsin träffat någon som säger att ” mig passar det att bo i en etta i Alby, men dig kanske det passar bättre att bo i en femma på östermalm. Jag menar, man är ju olika” Det finns bara en skala, man vill bo centralt och man vill bo stort. Det finns inget som att olika boendeformer passar olika människor. Rörligheten som fanns med hyresrätten finns ju inte idag, alla klättrar för att nå till bättre lägenheter. Det finns ingen rörlighet, svenskarna har blivit ett folk av giriga idioter och det är systemet som gjort oss till det.

På sin senaste skiva målar de också upp en mediastrategi – man ska dissa andra för att få mer uppmärksamhet själv. Vilket ungdomsförbund skulle de då vilja dissa? Efter lite slingrande prat om konstnärlighet om att göra det oväntade vill han först dissa Ung Vänster. Men när det ska motiveras ändrar han sig tvärt.
– Centerns Ungdomsförbund. Större töntar får man leta efter! Alltså, de mest nyliberala tokigheterna kombinerat med någon slags jävla bonderomantik. Det blir bara för mycket. Sen är det dags att hälla av pastan.

Och för er som undrat, vad håller de på med egentligen? Hur allvarliga är deras uppläxningar av dagens vänster från den senaste skivan? Uje har inget emot Ung Vänster, han skulle kunna tänka sig att vara med igen, senast var typ 1988, om det inte vore för åldern. Men det finns en stor värme och kärlek, lite åt föräldrahållet. Love, som får en liten känga i deras låt ” Doktor Kosmos spelar på Ung Vänsters sommarläger” är egentligen sig själv han sjunger om, och sommarläger kommer de gärna på igen. Men de har mognar till lite. Såväl kaffelatte som bloggar okommet undan som folkliga företeelser. Men det finns helt klart vissa saker som inte känns okej, som han verkligen tycker är borgerliga. När frågan om allsång på skansen kommer upp dröjer Uje lite på svaret. – Nej, konstaterar han, att titta på allsång på skansen är inte borgerligt. Däremot att gå på skansen utan att titta på djuren, utan bara på hantverkarstugorna. DET är borgerligt.

Och sist då, är Doktor Kosmos borgerligt?
– Ja. Det är ganska borgerligt. Vi har mest medelklasskids och folk med kulturkoll som lyssnar på oss. Hip Hop är inte borgerligt, vi önskar att vi var ett hiphop band.

Röd Press kan inte riktigt dela den önskan, vi gillar dem just som de är.

Och nu kan man också hitta Doktor Kosmos egen talkshow på youtube. Medverkar gör bland annat ett barn. Som pratar om hur det är att vara ett barn. Vi tycker om.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s