Ställ krigsförbrytarna inför rätta

Jenny Gillberg Carlsson


Den första maj 2003 förklarade George Bush att kriget i Irak var över, men slutet på kriget innebar bara början av ockupationen. De utländska trupperna är kvar och hotet om ett inbördeskrig är nu antagligen större än någonsin. De etniska motsättningarna har förstärkts i spåren av USA: s illegitima och urskiljningslöst våldsamma ockupation. En vårdslös, för att inte säga enfaldig ockupation av Irak, där USA: s militär underskattade motståndet med hästlängder och flygvapnet trodde att stora röda kryss på vita tält betyder ”sikta här”.
Men tre år efter kriget officiellt tog slut lyser massförstörelsevapnen fortfarande med sin frånvaro, och bevisen för det påstådda sambandet mellan Saddam Hussein och Al-Qaida har inte heller gått att bevisa. Däremot skördar det så kallat avslutade kriget fortfarande dagligen civila offer i Irak, människor som bokstavligt talat inte räknas. Eller som general Tommy Franks så talande uttryckte det: ”We don’t do body counts”.
Och det är fortfarande USA, Ockupationsmakten som startade ett anfallskrig utan mandat från FN, som definierar vem som är terrorist och vem som är hjälte. Allt motstånd, våldsamt eller inte, klassas som terrorism. Är du inte med oss så är du emot oss, och att kritisera kriget eller USA är samma sak som att hylla Saddam. Och ändamålet helgar både mord, våldtäkt, tortyr och förnedring av ett folk som endast fått se en tyrann byta plats med en annan i frihetens namn.
Men folket i Irak är inga terrorister, och mördarna, torterarna och våldtaktsmännen är sannerligen inga hjältar. Så trots att Bush numera erkänt att de var ”felinformerade” när de gick in i Irak kan rättvisa inte skipas innan de ansvariga fått stå till svars för sina ohyggliga brott. Både Bush och hans lydiga knähund Tony Blair måste därför ställas inför krigsförbrytartribunalen i Haag. De är de riktiga terroristerna! De har terroriserat Iraks folk i över tre år nu, och då hjälper det inte att säga ”Oopsie Daisy” när det visar sig att man dödat tiotusentals människor under falska premisser.
Därmed inte sagt att det kommer bli problemfritt. För det första har USA i vanlig arrogant ordning inte ens erkänt krigsförbrytartribunalen i Haag, de har istället motarbetat den allt vad de kan. Eftersom vare sig USA eller Irak ratificerat domstolens stadgar finns det bara ett sätt att ställa Bush inför rätta och det är om säkerhetsrådet ser till att han åtalas för sina krigsförbrytelser – vilket ju om man är optimistisk ter sig högst osannolikt. Men Bush kommer inte vara president för alltid, och med rätt kvinna eller man på rätt plats kanske också USA godkänner krigsförbrytartribunalens stadgar. När en stat väl gjort det har den också gått med på att åtala och/eller utlämna krigsförbrytare den själv inte vill eller kan ställa inför rätta, vilket innebär att det inte längre skulle vara upp till USA att avgöra om Bush är en krigsförbrytare eller inte.

Till dess börjar vi med Tony Blair.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s