Röd Press 2006

Här hittar du ett urval av artiklar som varit publicerade i Röd Press under 2006


Maud eller livetmaudill

Joel Karlsson

I början av februari i år gick centerledaren Maud Olofsson ut på DN Debatt och blåste till synes till storms mot ungdomsarbetslösheten. Enligt gammalt väl känt mönster när det gäller att förstå arbetslöshetens orsaker från borgerligt håll, är det trygghet och lagstiftning för att minska godtyckligheten på arbetsmarknaden som stänger olika grupper ute, inte arbetsgivarna.

Läs hela


Att vara gäst på besökgastpbes

Seluah Alsaati Edmundh

Johanna Palmström och Moa Elf Karlén myntade begreppet vardagsrädsla. De har träffat tjejer på kvinnojourer, tjejgrupper, jämställdhetsgerupper på skolor och middagssällskap. Boken ”Slå tillbaka – om vardagsrädsla & systerskap” sätter ord på känslan av att inte vara rädd, men heller inte trygg. Samtidigt visar den med oerhörd slagskraft på styrkan hos alla de tjejer som jobbar för att förändra sina liv.

Läs hela


Ställ krigsförbrytarna inför rättakrigbild

Jenny Gillberg Carlsson

Den första maj 2003 förklarade George Bush att kriget i Irak var över, men slutet på kriget innebar bara början av ockupationen. De utländska trupperna är kvar och hotet om ett inbördeskrig är nu antagligen större än någonsin. De etniska motsättningarna har förstärkts i spåren av USA: s illegitima och urskiljningslöst våldsamma ockupation. En vårdslös, för att inte säga enfaldig ockupation av Irak, där USA: s militär underskattade motståndet med hästlängder och flygvapnet trodde att stora röda kryss på vita tält betyder ”sikta här”.

Läs hela


Borgarnas myter om feminismengudrun

Josefin Brink

Feministiskt initiativ gör stort nummer av att ”stå över” höger-vänsterskalan i politiken. Partiets talespersoner försäkrar att Fi, om de kommer in i riksdagen, ska samarbeta med dem som har ”den mest feministiska politiken”. I en debattartikel i Dagens Nyheter i vintras skrev Schyman att hon hellre ser en borgerlig regering med feministiskt politik än en könsblind vänsterregering. De försöker alltså lansera sin variant av feminism som en ”ny” dimension i politiken, som inte har något med ekonomisk fördelning att göra. För det är ju där de största skillnaderna finns mellan höger och vänster i politiken.

Läs hela

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s