Vem vill vara en party pooper?

Tove Liljeholm

Om jag fyllde år och hade fest, skulle det kännas rätt trist om gästerna ställde sig upp och började berätta om pinsamheter och dumma grejer jag har gjort. Jag antar att det är därför som firandet av Israels 60-årsdag förflöt under tigande tystnad och med tårta och kalas som enda punkter på dagordningen.

Häromdagen var det nämligen stort kalas för Israel på Berns i Stockholm. Det var ett enormt PR-jippo med en hel hög politiker och andra som ville fira den stora dagen för mellanösterns enda “demokrati“. Det var tydligen en lyckad tillställning med konsert och andra festligheter. Som en av de ivriga festarrangörerna stod Fredrick Federley, känd från Bombhögern.

Staten Israels födelsedag är inte en lika festlig tillställning för alla. Samtidigt som Fredrick och hans polare firar för fullt på Berns så finns det människor som fortfarande minns dagen med sorg. Det var då mer än 750 000 palestinier under dödshot tvingades lämna sina hem. Palestinierna kallar dagen Al Naqba, katastrofen. Det var 60 år sedan de palestinier som då bodde på de nuvarande israeliska områdena fördrevs från sina byar och olivlundar. Många har aldrig fått möjlighet att återse sin mark och många människor lever fortfarande som flyktingar i något av de stora lägren runt om i Palestina, Libanon eller Jordanien. Så många som 85 procent av palestinierna är idag under 40 år. De har med andra ord levt hela sina liv under ockupation.

Israel är en av världens största militärmakter. Man bedriver en ockupation som är brutal, olaglig och rasistisk. Israel använder systematiskt kollektiva bestraffningar som en metod för att få folk att flytta och ge sig av.

Det är intressant vilken inställning Festfixarfredrick har till det hela. I en intervju som tidningen Resumé har gjort angående festen säger han att –” Kändisar behövs för att lyfta diskussionen och förändra unga människors syn på Israel. Carolina Gynning vore en önskegäst.”

Jag är inte helt hundra, men någonting säger mig att det inte är på grund av den bristande kändisnärvaron som svenska ungdomar är kritiska mot den israeliska ockupationen.

Genom att tiga ihjäl problemen så hoppas man på att ingen ska märka vad som händer. Men det går inte att tiga ihjäl en ockupation. Det går inte att tiga ihjäl den 670 kilometer långa mur som byggs genom de palestinska områdena. Och det går inte att tiga ihjäl de palestinska och internationella protester som kväver ett slut på ockupation och förtryck.

Att den svenska högern försöker göra såpopera och kändisfest av politik är ingenting nytt. I senaste valrörelsen kunde vi se hur debatten kom att handla om Göran Persons midjemått, snarare än något seriöst innehåll. Ignoransen för de ockuperade palestiniernas vardag är ett förakt för både människor och folkrätt. Jag är ledsen Fredrick, men det här är bara smaklöst.

Så länge Israel är en stat som förtycker och ockuperar Palestina så kan jag inte med all vilja i världen kalla landet för en demokrati. Och jag kan inte heller med någon större glädje önska grattis på födelsedagen. Att inte fler kritiska röster har hörts i mediebruset är inte bara synd, det är ett hån mot allt vad demokrati heter. Men det är sant, vem vill vara en party pooper?

Tove Liljeholm sitter i Ung Vänsters förbundsstyrelse

Annonser

4 responses to “Vem vill vara en party pooper?

  1. M€omo

    Riktigt bra! 😀 Fortsätt att skriva så här bra artiklar.

  2. Tummen upp! Bra blanding av fakta och skickligt skrivande. Jag vill ha mer.

  3. ali

    wewerrrtretgeragrgrgar

  4. Sebastian Karlsson

    Helt rätt, bra skrivet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s