Ett tafatt försök att få klarhet i högerns arbetsmarknadspolitik

Flexicurity. Smaka på ordet. Mmmmm.

Rörlighet och trygghet i en härlig blandning, en slags arbetsmarknadens ying och yang. Allt ska bli så bra så.

Nu förhåller det sig så, som de allt fler tycks inse, att tryggheten i rask takt nedmonteras- a-kassan blir dyrare att vara med i, ersättningen blir lägre och sjukersättningen “höjs” genom att ersättningen multipliceras med 0,97. Men detta är inte det intressanta i frågan- katter jamar, hundar skäller och borgerliga monterar ner välfärden, så är det bara. Det intressanta är de åtgärder som gjorts för att öka flexibiliteten.

Det var inga direkta överraskningar till en början- försämrad anställningstrygghet, årslånga provanställningar för ungdomar och lite klåfingrigt börjar man pilla på LAS. Det märkliga är att man vidtar så många åtgärder som i allra högsta grad motverkar rörlighet på arbetsmarknaden.

Samtidigt som man som arbetslös ska tvingas söka arbete i hela landet så avvecklas ett stort antal hyresrätter, vilket försätter arbetssökande i den pikanta situationen där bostadsrätter blir det enda alternativet. Samtidigt som man som arbetslös ska tvingas söka arbete inom andra yrken än de man är utbildad för så minskas möjligheterna till omskolning. Samtidigt som anställningstryggheten urholkas så blir det svårare att leva på aktivitetsersättning, folk blir allt mindre benägna att gå från ett arbete till ett annat eftersom mellanperioden blir alltmer problematisk.

Med detta i åtanke så blir regeringen Reinfeldts politiska beteende allt mer förbryllande. Att man göra den lilla semantiska avledningsmanövern med att lägga till trygghet när man pratar flexibilitet är föga förvånande. Att det som sagt inte är tal om någon ny trygghet är inte heller särskilt förvånande.

Men att alliansen inte heller tycks vara intresserad av flexibilitet på arbetsmarknaden är minst sagt överraskande. Faktum är att högern har vidtagit varenda åtgärd som minskar rörligheten.

Det blir dagligen alltmer uppenbart att alliansen och dess företrädare inte har någon dold agenda, de har faktiskt inte någon aning om vad de sysslar med.

Björn Fridén är student i filosofi och statsvetenskap vid Exeters universitet i Storbitannien och driver sajten Alliansfritt Sverige.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s