Bevare oss från den borgerliga flumskolan

Nooshi Dadgostar

Sverige har begåvats med världens friaste skolsystem. Ingenstans i världen är det så lätt att starta en friskola. Inte ens i USA. Det är en slags kittlande fantasi hos hängivna entreprenörer att bostadsrätter kan införskaffas och aktieportföljer fyllas med statsbidraget till kommunerna. Kosta vad det kosta vill.
De flesta som idag sitter trygga i de stora skolkoncernerna var samma personer som i början av 90-talet tillsammans med Svensk Arbetsgivarförening drev igenom friskolereformen. Ingenting är förändrat.

Själv gick jag på en mindre friskola i högstadiet som var ”allt annat än en traditionell skola”. Vi fick bland annat lära oss att hantera ett eget hushåll genom att få städa i skolan. Ingen städare anställdes utan vi stod själva på knä och skurade toalettstolen på rasterna. Vi rustades för vuxenvärlden. Det var ett pedagogiskt masterpiece.

Donnergymnasiet i Göteborg lockar sina elever med en ledig vardag i veckan och på Whalthers gymnasium AB har man inte mycket personal anställd alls eftersom eleverna har fått varsin laptop. Det är gott nog. De fria skolorna har också kastat skolbibliotek och läroböcker på historiens pedagogiska skräphög.
Länge leve Internet. Eget arbete, fritt val eller gå ut och gå en stund (vi kan kalla det friskvård). Gör som du vill. Lärarledda lektioner är dyra. Skriv istället ett arbete om vad du vill och få betyg i fem olika ämnen. De prestigefulla Vittraskolorna fungerar på liknande sätt.

Välmående övre medelklassbarn har i slutändan inget annat för ögonen än fina betyg i handen när studenten tas. Tro mig. Vägen dit kantas ibland av stolliga lärare, men de är lättyglade. Bakom varje elev står rektorn för att se till att inga IG:n delas ut som kan äventyra skolans rykte.

Antalet behöriga lärare sjönk dramatiskt efter friskolereformen
från 93% i början av 90-talet till friskolornas 65% idag. Lönsamheten i att anställa obehöriga lärare överskuggar alla pedagogiska ambitioner. Själva kunskpasförmedlingsmomentet
privatskolorna lovat att ägna sig åt betraktas mer som ett gissel än en moralisk förpliktelse. Varför skulle man bry sig förresten? Kvalitén bedömer man ju själv genom de egna lärarnas betygsättning.Resten är affärshemligheter.

Marknadsföringen är central.
Men kunskapsförmedling är gammaldags. Friskolorna står för en ny livstil, utmaningar utöver de normala, helt andra livschanser
än ”i den traditionella skolan”. De privata skolorna är fria och nytänkande.

Flumskolesverige bottnar i tre borgerliga reformer – skolpengen, det fria skolvalet och friskolereformen. Tre nyckelförsämringar som har förpassat världens mest jämlika skolsystem till historien och skapat en situation där kunskapsmålen fullständigt satts åt sidan till förmån för lättförtjänta pengar och
en galopperande betygsinflation. När Björklund omedelbart efter valet 2006 la ner ”Utredningen om begränsningen av vinster till fristående skolor” var det inte många röster som höjdes för att
sätta stopp för den flumskola vinstkravet pressade fram.

Friskolorna som pedagogiska spjutspetsar har i återkommande statliga studier fullständigt förkastats. De harvarken fungerat som inspiration för de kommunala skolorna eller kunnat ge tydliga utvärderingar. De privata skolorna som öppnas idag har sällan pedagogiska ambitioner över huvudtaget. 64 % är rena aktiebolag.

Den borgerliga flumskolan är ett slags minnesmärke över det på nytt födda hemundervisningsidealet. Hitta din information på Internet, gå till något bibliotek du hittar eller fråga pappa om han
kan hjälpa till. MVG till alla friskoleelever och IG till eleverna i den kommunala skolan. Klara sig den som kan.

Nooshi Dadgostar
sitter i Ung Vänsters förbundstyrelse, och även i Röd Press-redaktionen

Annonser

9 responses to “Bevare oss från den borgerliga flumskolan

 1. Olle

  Bra artikel! Tyvärr så påpekar den ju bara vad vi redan vet, vilket i och för sig också behövs. Presentera lite förslag vad vi ska göra med skolan efter vi satt stopp för borgarnas förskingring av våra skattepengar. Vad ska göras med de privatskolor som startats? Ska de konfiskeras? Bör privata skolor förbjudas helt eller ska de tillåtas om de drivs utan vinst syfte? Fram med lite konkreta förslag och diskutera hur vi ska förändra skiten istället för att bara påpeka felen! Utan detta utstrålar vänstern bara gnäll och ingen förändring!
  Det är faktiskt både vi elevers framtid och dagens arbetstagares framtid vi pratar om. Vi ska kunna försörja alla de som går i pension!

 2. Storasyster

  Olle.

  Man kan ju börja med att sålla agnarna från vetet genom att vägra ge skolpeng till skolor som a) är vinstdrivande, eller b) inte klarar kvalitets och kunskapsmålen i av Skolverket gjorda stickkontroller.

 3. Jon

  Jag stödjer vänsterpartiet i mycket av sin politik men skoloch invandrar politiken måste jag säga har mycket brister.
  Detta var både mycket deprimerande och intresant att läsa.

  Jag går på en friskola och har gått där ända sedan ettan. Jag är super nöjd med min skola och stormtrivs. Att det ofta hänger mycket på en själv är sant men det gör det egentligen alltid. Jag säger nu inte att vi behöver skura toaletter och att vi inte har biblotek. Det jag säger är att tar ni bort alla friskolor så försvinner de bra alterativen och så står man där med dessa tråkiga gråa betong längor till kommunala skolor. Notera att det förekommit precis lika precis lika många MVGn som IGn på min skola som på en kommunal. Herregud ni kör ju över alla de friskolor som verkligen lyckats och blivit bättre än sina kommunala.

  Länge leve vänsterns utrikes politik men invandrar politiken och skolpolitiken är ogenomtönkt.
  Fast botten är ändå Jan Björklund.

  Fråga fler elever nästa gång istället för de vars åsikter stämmer med era!!

 4. Storasyster

  Jan,

  Nu har det ju visat sig att det har gått inflation i betygen. Särskilt då på friskolor där många som undervisar inte är behöriga lärare som utbildats i betygssättning. Sen så frågar jag mig om din friskola skulle bli sämre om den inte var vinstdrivande? Vore det illa tycker du om staten kontrollerar att alla elever lär sig det de har rätt till? Om du tvingades gå i samma skola som folk vars föräldrar inte var som dina?

  Dagens kommunala skolor har stor pedagogisk frihet de med och det finns egentligen inget som hindrar att en kommunal skola väljer att bli en montesori-skola (eller annan alternativ pedagogik) sålänge den iövrigt uppfyller kraven om vad eleverna har rätt till.

 5. Storasyster

  Förlåt Jon, jag läste för fort och kallade dig därför för Jan. Det var inte meningen.

 6. Andreas

  Hej Nooshi!
  Jag är själv en andraårselev på Donnergymnasiet och måste faktiskt säga emot det du skrivit. De lediga onsdagarna varje vecka är till för läxläsning etc. och även då är lärarna där till vårt förfogande. Onsdagens lediga tid grundar sig på de håltimmar en ”vanlig” onsdag med undervisning för med sig. För att möjliggöra ett mer komprimerat schema har Donnergymnasiet därför valt att foga samman de andra dagarnas lektioner något tätare och givit oss elever en hel dag vi kan ägna oss åt något konkret istället för att tramsa bort håltimmar.

 7. Andreas Törnqvist

  Håller med, borgerliga skolor är fan ta mig värdelösa. När pengar dessutom går till FRA och Ipred så är det inte konstigt att det inte finns pengar till skolorna.

  Och privatisering av skolor? NEJ TACK!

 8. Pingback: ”Bevare oss från den borgerliga flumskolan” « Triangulering

 9. Kristina

  Håller med allt i artiklen MEN… De kommunala skolorna har MYCKET att jobba med! Ska söka till gymnasiet om knappt ett halvår och de skolor jag är inriktade på är uteslutande privata/fristående helt enkelt för att jag tycker de två kommunala i närheten av där jag bor är alldelse för stora,röriga osv. Var på öppet hus på ett av de ställena men det var bland det mest kaotiska jag någonsin sett, man fick ingen hjälp, det fanns ingen o fråga, ingen information osv. På den fristående skolan jag var på Öppet hus på fanns det däremot hur bra service som helst. Även informationen på hemssidorna har varit betydligt bättre hos de privata skolorna än de kommunala! Jag förstår att alla kommunala skolor kanske inte är så här MEN det går inte att dra alla privata skolor över en kam heller:) De skolor jag kollat på har exempelvis inget vinstsintresse (all ev. vinst går tillbaks till eleverna), de utlovar betydligt högre behörighet hos lärare än vad de kommunala har mm.
  ///Kristina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s