70 år sedan Kristallnatten

Stefan Lindborg

Kristallnattenär ett alldeles för vackert namn för en av de värsta nätterna i mänsklighetens historia. Under natten mellan den 9 och 10 november 1938 iscensatte nazisterna i Tyskland de värsta judepogromerna dittills. Den natten dog ett nittiotal människor, hundratals synagogor och judiska butiker vandaliserades eller förstördes och 30 000 människor skickades till koncentrationsläger. På många sätt har det som hände under Kristallnatten kommit att bli en symbol över nazismens brott.
Så här 70 år senare har årsdagen av Kristallnatten blivit en symbol för antirasister över hela Sverige. Sedan mitten av 90-talet är den 9 november den dag då antirasister går ut på gator och torg för att visa rasisterna att de inte kommer att få stå oemotsagda.

Länge trodde nog många att rasismen var något som hörde historien till. Men under de senaste årtiondena har man kunnat se en utveckling där främlingsfientliga och högerextrema partier och organisationer hat gått framåt. När rasistiska partier vinner framgångar i val, blir det också mer legitimt att vara rasist. Helt plötsligt finns det ett utrymme för etablerade partier att lägga förslag, som tidigare hade varit otänkbara. Det har blivit populärt att prata om att vi måste ställa krav på invandrare, men mindre vanligt att prata om rasismen på bostads- eller arbetsmarknaden.

För många människor i Sverige utgör rasisterna ett konkret och fysiskt hot. Enligt Brottsförebyggande rådet anmäldes förra året ca 3500 hatbrott, och det är framförallt brott med främlingsfientliga motiv som ökar. Denna typ av hatbrott stod förra året för 70 % av anmälningarna, och utöver denna grupp i statistiken kommer brott med islamofobiska, antisemitiska och homofoba motiv.
Rasismen är något som i förlängningen drabbar oss alla. Rasismen slår sönder solidariteten, och bygger upp falska konfliktlinjer. Trots att de allra flesta tjänar på rättvisa, utbyggd välfärd och arbete åt alla, försöker rasisterna ställa svenskar mot invandrare. De enda som tjänar på en sådan uppdelning är de som sitter på makten idag.

När det blåser rasistiska vindar över Europa och Sverige, har det blivit svårare att vara antirasist. Förra året attackerade nazister en konsert som Ung Vänster arrangerade i Stockholm. Runt om i landet har våra lokaler slagits sönder, och det har blivit vanligare att aktiva antirasister hotas och trakasseras. Rasisterna hatar helt enkelt vår kamp för ett Sverige fritt från främlingsfientlighet. De vill få oss att stå tysta vid sidan om och titta på när de etablerar sig i våra städer.

Just därför måste vi göra tvärtom. När rasistiska organisationer är på frammarsch, krävs det en antirasistisk rörelse som är ännu starkare. För att mota tillbaks rasismen behövs det en bred folkrörelse som lyckas samla många människor. På söndag går antirasister över hela Sverige ut på gatorna för att säga att det som hände på Kristallnatten aldrig får upprepas. Gör det du också!

Stefan Lindborg sitter i Ung Vänsters förbundsstyrelse.

Annonser

4 responses to “70 år sedan Kristallnatten

 1. Mia Larsson

  Håller med dig, Stefan. Nu, efter terrordådet i Oslo och Utöya är viktigare än någonsin att bemöta hotet från rasisterna. När man bläddrar igenom olika sidor på nätet verkar det finnas en stark opinion FÖR Breiviks idéer, även om handlingen inte väcker lika stor sympati. Att SD finns i Sveriges riksdagen och Breivik i en norsk fängelse är inte isolerade händelser. Om det hade varit en muslim som begick terrordådet hade orden ”psykisk sjuk” aldrig ha förekommit som beskrivning på gärningsmannen. Jag tycker det är väldigt farligt att patologisera den här politiska handlingen, förutom att det i sig är rasistiskt. Vi måste prata om detta!

 2. NP

  Förintelsen är världshistoriens mest monstruösa lögn. Läs ”Förintelsen skärskådad” och se lögnens korthus braka samman,

  • rodpress

   Whoa, av med foliehatten herr ”Nationalproletär”. Du är uppenbart helt av kartan. Vi gillar vanligtvis inte att släppa igenom kommentarer av den här typen, men i det här fallet får din kommentar representera ett bevis på både det Stefan Lindborg och det Mia Larsson skriver här ovan – Breiviks idéer är inte bara hans egna. Rasismens tokdårar måste bemötas med en än starkare antirasistisk rörelse, och tro oss, vi står starka!

   /Redaktionen

   • Tom Tom

    Jag vet inte vad jag skall säga. Jag har röstat och trott på att människan är god, men ju äldre jag blir så börjar jag tvivla. Idag så vet jag inte längre, vad är orsaken till att det inte fungerar längre, är det avsaknaden av solidaritet eller är det en alltför generös inställning till att alla människors lika värde. Vi lever idag i period som den socialistiska värdegrunden har förlorat sin betydelse. När den socialistiska ideologin fann sin anhängare och skapade förutsättningarna till ett samhällsengagerande politiskt parti då fanns det en tydlig motpart. Var är den idag, många företag äga av oss själva, pensionsfonder. Slår vi mot dessa företag så slår vi mot oss själva. Var finns de/den som kan skapa grunden till en ny ideologi som värnar om alla människors rätt til att leva. För mig så, fungerar inte socialismen längre, därför att vi har blivit ett med

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s