Pia Sundhage, tränaren mot strömmen

Pia Sundhage
Text: Julia Linander
Bild: Anders Henrikson

  

När hon började spela fotboll fanns inga kvinnor som spelade. Eller, ja de fanns så klart, men inte i beslutsfattarnas ögon. Tillsammans med andra ”kärringar mot strömmen” som gick ihop och krävde att få lira boll så har Pia Sundhage lyft damfotbollen till att vara en internationell angelägenhet. Idag är hon en respekterad och ansedd tränade och dessutom kanske Sveriges mest politiska idrottsikon. Det här är kortversion av en längre intervju som är publicerad i Röd Press nummer 2/2014. 

Hej Pia! Har du tid en stund?
– Hej på dig, ja det har jag.

Vad är det som är så kul med fotboll?
– Det är ett komplext spel där både individ och lag betyder mycket.

Varför började du med just fotboll?
– Det var en tillfällighet. Mina grannar spelade fotboll och jag tyckte det var roligare att sparka boll istället för att kasta den.

Hur ser fotbollen ut idag om man jämför med hur det var när du växte upp?
– Allting är olika, förr så spelade inte tjejer fotboll. Det var bara killar som hade rätten att göra det. (Suck) Idag så ser vi flickfotboll i skolor och överallt så att det går inte att jämföra med hur det var då med hur det är nu.

Tyckte du inte att det var orättvist att bara killar fick spela?
– Nej, jag tyckte egentligen inte så mycket i början när jag var ung, jag bara spelade. Jag tog mig rätten att spela fotboll. Men sen har ju vi tjejer som ville spela fotboll kämpat för att få göra det. Det var vi ”kärringar mot strömmen” som gick ihop och krävde en massa rättigheter. Att få spela fotboll och få tävla, det som killarna hade rätt till, det ville vi också göra.

– För att ursäkta att tjejer inte fick spela fotboll sa man att vi inte vi ville, men vi krävde att få göra det. Sen sa man att vi inte skulle på grund av skaderisken, men vi fortsatte att spela ändå. Sen sa man att tjejer inte kan spela fotboll eftersom vi inte spelar som killarna, men jag tycker att dagens fotboll har visat att vi både VILL, KAN och SKA spela fotboll.

Hur känns det att ha varit med och drivit fram damfotbollen dit den är idag?
– Jag är oerhört stolt över det som många tillsammans med mig har gjort. Vi har ju varit med väldigt, väldigt länge. Det är så attraktivt med damfotboll idag så att vi till och med får sådana som är fostrade på herrsidan att med stolthet vara med i damfotbollen. Så var det inte förr. Vi alla kan vara stolta över var vi har hamnat efter att ha kämpat väldigt länge.

Hur många år tror du det kommer att ta innan kvinnliga fotbollsspelare köps för samma fantasisummor som till exempel Zlatan gör?
– Jag tror inte att det kommer att ske, och jag hoppas att det inte gör det. De summor som finns inom herrfotbollen, internationellt och på de högsta nivåerna… Det är inte friskt. Det finns inte en människa som är värd så mycket pengar. Det hoppas jag vill slipper att se inom damfotbollen.

Citat Pia Sundhage– Man behöver inte eftersträva allt som herrfotbollen gör. Vi har ju pratat väldigt länge om att det ska vara jämlikhet mellan herr- och damfotboll. Vi spelar båda fotboll, vi ska spela 2 x 45 min, med samma boll och på samma yta. Det är väl dags att börja hänvisa till jämställdhet istället – att vi ska få spela den fotboll vi vill forma. Jag tycker att det är på tiden att börja lyfta fram dom goda sidorna inom damfotbollen. Man behöver inte bli, och ska inte bli, exakt som herrfotboll för då blir man bara en dålig kopia.

Beror skillnaden i publiksiffror på att folk inte tycker att damfotboll är roligt att titta på eller för att ni inte får samma uppmärksamhet och samma sponsorer?
– Det är en väldigt komplex fråga. Hade jag varit forskare så hade jag forskat på just det här. Under förra sommarens dam-EM var det ju fullt på alla matcher och det visade att damfotbollen är attraktiv och folk kommer och hejar på. Damfotbollen har absolut ett underhållningsvärde. Men det smittade inte av sig på dam-klubbfotbollen på samma sätt. Egentligen så är det bara damfotbollsklubblagen i USA:s som är undantaget, de har 14- 15 000 i publiken varje match. Å andra sidan så har det svenska damlandslaget fullt på sina matcher. I Tyskland, England och Frankrike så drar också damlandslagen mycket folk men klubblagen gör det inte. Det är inte enbart produkten, alltså spänningen och underhållningsvärdet, utan frågan är så mycket mer komplex. Men jag har egentligen inga svar.

Är det så enkelt att män väljer att gå att titta på män som spelar fotboll hellre än att de går och tittar på kvinnor som spelar fotboll?
– Ja, om man tittar på antalet i publiken så är det just nu så. Det är fler på herrsidan än på damsidan. Det var en annan publik som kom på VM 2006 för herrar jämfört med den som kom på VM 2011 för damer, även om båda spelades i Tyskland. Under förra sommarens EM så var publiken annorlunda än den traditionella fotbollspubliken. Det var många barnfamiljer som kom och tittade och ingen på läktaren var rädd för våld eller upplevde att det fanns hot om våld och aggressivitet på läktaren. Det finns inget hat, och det är verkligen fair play både på planen och utanför den.

– Jag tror att många håller med mig om att publiken på damfotboll och herrfotboll skiljer sig mycket från varandra. Men det har ju med traditioner att göra och det som vore spännande vore om man fick den fina stämningen som är hos publiken på damfotboll att sprida sig till publiken som går på herrfotboll. Då hade mycket vunnits för alla.

I våras blev en Djurgårdsupporter blev misshandlad till döds i samband med en herrfotbollsmatch. Tror du att sådana händelser hänger ihop med machokulturen och våldet som finns hos publiken på herrfotboll?
– Jag har faktiskt inte försökt mig på en analys av hur det ser ut i publiken på herr-matcher. Man kan diskutera om det handlar om att få en liten kick. Och man kan prata om att det är ett fotbollsproblem eller om det är ett samhällsproblem. Men frågan är väl egentligen vad man ska göra åt det tillsammans.

– Det jag är glad för och det jag tycker man ska lyfta fram är publiken under damfotboll som, oavsett hur många vi är, skapar en fantastisk stämning. På Wembley i London 2012 kom det 83 000 människor och det var fantastisk stämning. Det vore intressant att ta reda på vad det är som gör att det skiljer sig mellan publiken på dam- och herrfotboll.

Pia Sundhage

Pia Sundhage är en av svensk fotbolls mest meriterade spelare genom tiderna. Sundhage har själv spelat i landslaget i 22 år och deltagit i 146 landskamper. Som förbundskapten har hon lett det amerikanska landslaget till OS-guld 2008 och silver i VM i Tyskland 2011. Sedan 2012 är hon huvudtränare för svenska landslaget.

 

Du är ju väldigt politisk som idrottsprofil, varför är du det?
– Jag är… Jag vet inte om jag är politisk, jag är ju inte partipolitisk. Men däremot så har jag ju synpunkter på samhället, vardagliga saker, för att jag tycker att det är viktigt. Får jag chansen att berätta om det istället för bara att prata om fotboll så tar jag den chansen.

Kallar du dig själv för feminist?
– Ja.

Skulle du kalla dig själv för socialist?
– Ja det skulle jag nog säga.

Du har varit landslagsledare i USA. Finns det någon skillnad på spelet där och här hemma?
– Fotbollen har mer fart där borta, man utmanar mera. Det är fler ”en mot en”-situationer, mer fysiskt och snabbare fotboll. Fotbollen är inte så passningstaktisk som den är i Europa, om jag får uttrycka mig så.

Det finns ju en bild av att man har en annan syn på idrott i USA, att man till exempel elitsatsar tidigare. Vad tänker du om det?
– Jag tycker att man ska vara försiktig när man talar om andra kulturer, för vi lever inte i den kulturen som de har i USA. Man ska ha klart för sig att jag befinner mig i grupper på elitnivå där människor har lyckats. Det är så klart många som har blivit utslagna på vägen dit. Men det vore konstigt för mig att ha synpunkter på hur det går till, jag kan för lite om det.

– Men naturligtvis så lyssnar jag på vad andra tycker och om man pratar om ungdomsfotboll så är ju fotbollen en aktivitet. Fotboll är så mycket större än guld. Jag har till exempel blivit uppfostrad av fotbollen och av idrottslivet. Det är sådant jag tycker att man ska titta på när man funderar över vilken roll fotbollen ska ha för barn. Det är ju otroligt viktigt att aktivera sig när vi lever i ett samhälle idag som är väldigt stillasittande och blir det allt mer.

citat_pia_2Hur tänker du kring elitsatsningar när det gäller barn?
– Likväl som man ska få delta så ska man också få ge olika. En del vill ju tävla och är väldigt duktiga på att tävla, men det ska finnas plats för alla att delta på sina egna villkor.

Men om damfotbollen ska klättra och utvecklas är det då inte viktigt att man lägger tid och resurser på de ska kan bli duktiga och pallar att ta sig dit?
– Att man ska satsa på eliten ska man absolut göra! Men du menar när dom är yngre?

Ja, precis, om man ser på ett F12-lag att de här tjejerna kommer att bli jätteduktiga som äldre, ska man satsa mer på dem?
– Nej men det går inte, jag tror inte på det. Det finns forskning som visar på det att man inte vet vilka det är som kommer att bli bra. Det är så många faktorer som spelar roll och det är olika från år till år. Så att tro om man vet att en 12-åring ska bli bra eller inte går inte.

Vad är den hetaste spelstilen och den hetaste spelaren inom damfotbollen just nu?
– Det är väl egentligen Abby Wambach från USA som är världsstjärna. Hennes huvudspel har en helt fantastisk nivå. När det gäller spelstilen så är det väl i viss mån en japansk spelstil. En teknisk spelstil där man har mycket kombinationer som gör att man kan ta sig fram i olika lägen och skapa chanser.

I Sverige då?
– Lotta Schelin tycker jag är en stjärna.

Vad är nästa steg för damlandslaget?
– Att kvalificera sig till VM, så VM-kval borta mot Skottland är väl en av dom svåraste matcherna.

Vad har du för tips till en ung tjej som vill satsa och lyckas inom fotbollen?
– Har man ett driv som kommer inifrån och en nyfikenhet, så låter man inte nått stoppa en och man låter inte tränaren bestämma hur bra man ska bli. Det handlar helt enkelt om glädjen och nyfikenheten. Och en hel del tålamod, för det tar tid att utvecklas. Men om man lägger mycket tid med bollen så kommer man att lyckas.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Allmänt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s