Röd Press träffade ”Veckans bejb”

Text: Felicia Ohly

Röd Press har träffat killen som driver ”Veckans babe” på en gymnasieskola i Stockholm. Texten är ett utdrag i en längre text om sexualiseringen på nätet i Röd Press 1/2012.

Debatten om tjejers utseende på nätet aktualiserades med full kraft när en kvinna i publiken i Melodifestivalen jublade och visade sitt armhålehår. Domen blev hård: armhålehår på tjejer konstaterades av många vara äckligt, av andra vara rent vidrigt, och av ännu några stycken vara en anledning till att bli våldtagen eller mördad.

Tangenter 1En vecka efter hårchocken träffade Röd Press en elev som ligger bakom Facebooksidan ”Veckans bejb” på en av Stockholms största gymnasieskolor för att prata om snygghet och idéal på nätet. Varje vecka lägger han upp en bild på en tjej i skolan som blir den veckans ”bejb”, och sedan kan folk kommentera eller gilla. Veckans bejb-killen vill vara anonym.

– Det är viktigt att folk inte vet vem jag är, så man behåller den här mystiken, förklarar han. Man kan säga att jag har två personligheter, en är Veckans bejb och en mitt vanliga privata jag.

Veckans bejb startades på hans skola för ett par år sedan av en annan elev. Sedan dess har flera olika killar administrerat sidan.

– Man inser inte hur mycket jobb det är innan man gör det. Jag lägger ner två, två och en halv timme i veckan på det här, berättar han. Det viktigaste är att personen ser bra ut. Jag försöker alltid välja de snyggaste, enligt min smak då. Men det här med snygghet funkar ju ofta så att folk håller med och tycker samma sak. Det handlar inte så mycket om stil och utstrålning, utan fokus är på kropp och ansikte. Det är lättast att hitta tjejer i ettan, de anstränger sig mest.

Enligt tjejjouren.ses handledning ”Fula gubbar, nätflirtar och camsex” så har nästan hälften av alla unga tjejer upplevt att någon på nätet försökt få dem att prata om sex eller skicka bilder med sexuellt innehåll när de inte velat det. Det kan jämföras med 13 procent av killarna.

Tangenter 2En majoritet av dessa tjejer säger att de inte bryr sig, utan bara klickar ner sidan. Man tar inte inviten personligt, utan är eller blir i slutändan ganska avtrubbad. Samtidigt tycker många att det är obehagligt. De samlade tillfällena skapar en bild av hur världen är, och att ens egen sexualitet ska vara väldigt tillgänglig.

Röd Press frågar ”Veckans babe” om han kan tänka sig att välja en tjej med håriga armhålor. Han skruvar på sig.

– Grejen är den att jag har byggt upp den här imagen av Veckans bejb, förklarar han med ett leende. Folk förväntar sig två snygga människor varje torsdag och det måste man ge dem. Jag har funderat någon gång på att ha skolans maskot som Veckans manliga bejb – som något roligt och humoristiskt. Har du sett han? Det är en kille i en röd kostym typ. Han pausar. Det är inte helt omöjligt med armhålehår. Om det är humoristiskt alltså. Men det känns inte som något jag skulle göra.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Allmänt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s