Systerskap och blåmärken i Roller Derby

Roller Derby

Text & bild: Margareta Cannerfors

Det är en torsdag i november i Biskopsgårdens industriområde och så mörkt att man knappt ser ingången till inlineshallen där Gothenburg Roller Derby har sina träningar. Ikväll är de ett tjugotal tjejer och två killar som är domare. De börjar med att ställa ut koner för att markera den ovala banan, sen börjar träningen. I inlineshallen åker alla motsols på banan och värmer upp tillsammans men sen delas de in i två grupper, en för nybörjare och en för de mer erfarna. Nybörjarna övar cross-overs, klassiska skridskoskär där högerfoten sätts snett framför den vänstra, medan de mer erfarna tränar på att spela.

Roller Derby är en fullkontaktsport med sitt ursprung i 30-talets USA. Sporten är det väldigt hård men kontrollerad, det handlar mest om strategi. Det är inte tillåtet att använda händer, armbågar, huvud och fötter för att tackla en motståndare. Istället används axlar, höfter och hela sidan av kroppen ner till knäna för att rubba en motståndares balans.

Roller Derby är en sport med främst kvinnliga utövare och här i Sverige är män än så länge bara välkomna som domare eller så kallade ”fearleaders”. I roller derby finns inte bara laganda, det finns också systerskap. Linn pluggar litteraturvetenskap och tränar i Gothenburg Roller Derby. På banan går hon under namnet All in.

Linn Allwood– Det är helt ljuvligt. Alla har olika bakgrund, ålder och sysselsättningar men systerskapet är fantastiskt även utanför träningen och det är en sån stor styrka, säger Linn.

– Det är starka, kompetenta kvinnor som hjälper varandra. Det är oerhört peppande.

En match varar i sammanlagt 60 minuter och båda lagen består av en jammer, tre blockers och en pivot. Jammerns viktigaste uppgift är att försöka tränga sig genom motståndarnas lag. Därefter ska hon snabbt köra ikapp klungan igen varefter poängräkningen börjar. Jammern ska nu försöka ta sig förbi så många motståndarblockers som möjligt. Blockers uppgift är att hjälpa fram sin egen jammer samtidig som de hindrar motståndarens jammer. Pivoten bestämmer farten på klungan. Trots det hårda spelet är det mycket nätverkande inom sporten mellan de olika lagen.

– Efter matchen dricker alla öl tillsammans och kramas. Man kan inte hata de andra eftersom det inte finns så många lag, skrattar Linn.

Alla utövare har ett slags alter ego som de kliver in i när de tränar eller tävlar för att bli starkare, snabbare, våga satsa mer och våga kliva ur den klassiska tjejrollen. Spelarnas derby name brukar vara en ordlek med deras eget namn. Julia blir »JulieJet«,  Marta blir »Martattack« och Linn blir »All in«. Men leken finns också med i andra av sportens termer till exempel kallas cheerleaders för fearleaders och matchkläderna för bout-fit.

I Sverige finns det Roller Derbylag i Stockholm, Malmö, Göteborg, Umeå, Luleå och Visby och sporten växer snabbt. Att uppmärksamheten som sporten har fått i media har gjort att intresset ökar ännu mer hoppas Linn.

– Här i Göteborg vet jag inte riktigt för jag har inte spelat här så länge men förut bodde jag i Malmö och där växer det absolut. Jag tror filmen »Whip it« har gjort mycket för Roller Derbyn, man kan säga att det var den som förde ut det till massorna i Europa.

Texten är en kortad version. Läs reportaget i sin helhet i Röd Press 4/2011.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Allmänt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s