En mansdominerad spelindustri

Text: Nils Englund
Bild: Martin Rylander

Tv- och dataspelande är sedan länge mer än bara ett fritidsintresse. Spelindustrin omsätter årligen mångmiljardbelopp samtidigt som internationella turneringar och spelkonvent lockar tusentals deltagare och åskådare. Men är den världen verkligen öppen för alla? Angelica Norgren har spelat tv- och dataspel i nästan hela sitt liv och är idag känd som bloggaren xboxflickan och programledare för P3 Spel. Röd Press har pratat med henne om hur tjejgamers bemöts och behandlas inom spelvärlden. En vanlig föreställning är att det mest är killar som spelar. Det stämmer inte riktigt.

Angelica Norgren– Spelandet ses ofta som mansdominerat, fastän det är en ungefär lika stor andel tjejer som spelar. Skillnaden är att tjejer lägger ner mindre tid på spelande, spelar mer webbläsarbaserade spel, till exempel Animal Farm på Facebook, och mindre onlinespel, säger Angelica. En väsentlig skillnad är att det är endast 10 procent av alla spelutvecklare som är kvinnor, vilket leder till att det mest är män som gör spel för andra män.

Angelica menar att många delar av spelvärlden är exkluderande mot tjejer. Det kan ta sig många olika uttryck.

– Det märks om man ser på marknadsföringen som ofta är väldigt tydligt riktad till män, säger Angelica. Det är inte ovanligt att man använder sig av bikinibrudar för att marknadsföra olika spel. Spelen använder sig av olika kameravinklar för män och kvinnor, där man ofta fokuserar på kvinnliga karaktärers bröst eller rumpa, med männen fokuserar man mer på ansiktena.

Det är ovanligt att spel har en kvinnlig huvudkaraktär och de kvinnor som finns med i spelen är mest ögongodis, hjälplösa våp som den manliga hjälten måste rädda eller både och. De mest extrema exemplen går att finna i fightingspel där de kvinnliga karaktärerna ofta har megabröst och opraktiska men avslöjande dräkter.

– Sen finns det väldigt subtila saker som nästan är värre, säger Angelica och syftar dels på vilka roller kvinnliga karaktärer får spela, dels på hur tjejer blir bemötta när de spelar online.

– Online kan jag få höra många taskiga kommentarer i stil med ”tillbaka till köket, du är ful” eller rena sexuella trakasserier, säger Angelica. Ibland kan det vara motsatt att man blir behandlad som en liten prinsessa som inte får bli beskjuten i skjutspel. Jag spelar spel och vill spela på samma villkor som alla andra. Det är egentligen det som är det fina med spel, att oavsett bakgrund, kön eller sexuell läggning så kan vi alla bli jämlika då vi alla sitter bakom en datorskärm. Men ändå blir det inte så.

Även om situationen idag kan vara delvis dyster så finns det enligt Angelica möjligheter till förändring.

– Vi måste börja få in fler tjejer på spelutbildningar, så att utvecklarna får ett mer breddat perspektiv, säger hon. Är man tjej och spelintresserad kan man gärna prata om det och uppmuntra andra tjejer att börja spela. Som kille kan man försöka tänka en sväng extra, oavsett om det gäller taskiga kommentarer eller att vara extra bussig. Och säga ifrån mot skitsnack. Angelica säger att vi alla tjänar på att fler tjejer kommer in i spelgemenskapen.

– I takt med att målgruppen växer kommer spelbranschen göra fler spel, inte bara de säkra korten vi har blivit vana vid. Lite mer nischade spel helt enkelt, och inte nödvändigtvis mer ”tjejiga”, rosafluffliga spel.

Angelica menar att det tragiska är hur tjejer som kanske är nyfikna på att börja spela avskräcks av hur det ser ut.

– Jag spelar och är inne i spelvärlden. Det är inte mig det är synd om, det är synd om de som inte spelar.

 

Texten är tidigare publicerad i Röd Press 4/2011.

Annonser

2 kommentarer

Filed under Allmänt

2 responses to “En mansdominerad spelindustri

  1. Spelvärlden är så full av mansproblem. Mängden kvinnliga utvecklare är en, men det är kanske ännu värre att titta på hur högt i tak det är för sexuella trakasserier i gamingsammanhang. Själv tycker jag att sidor som http://fatuglyorslutty.com/ är bra. Att regelbundet hänga ut svinen gör förhoppningsvis att de blir mer rädda för att trakassera kvinnor.

  2. rodpress

    Bra tips 🙂 Vi har tipsat om sidan här på bloggen nu också.

    http://bit.ly/zEs6y2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s