Välgörenhetssamhället är föråldrat

Nooshi Dadgostar

Text: Nooshi Dadgostar

I DN den 9/9-10 kan vi läsa att svenskarna tydligen är bland de sämsta i världen på välgörenhet. Vi ligger på 45:e plats i världen. Det kan jämföras med malteserna där 83 procent har ägnat sig åt välgörenhet eller Liberia där 76 procent av landets medborgare på något sätt hjälpte en främling varje månad. Ett fåtal undantag uti den svenska myllan kan dock urskiljas. På stureplan.se kan vi läsa att välgörenhet har seglat upp som en rykande het trend som varje välsituerad son eller dotter med känsla för stil bör ägna sig åt. Bland annat har modebloggaren Tyra Sjöstedt tömt sin garderob och auktionerat ut sina kläder för att skänka överskottet till behövande. Är hon inte en ängel?

Välgörenhet har alltid varit ett slags uttryck för överklassens dåliga samvete, den sammetslena klappen på huvudet efter ett utblottat liv i kapitalismens svallvågor. En slags adlig tillgivenhet, som från en annan tid. Societetsdamer skyler sina mäns tveksamma affärer med prinsessklänningar och jättehattar på välgörenhetsgalor där de lovar pengar till fattiga. De välbärgade solar sig i glansen och leker att de bryr sig. Det är en föreställning i skenhelighet.

Medan statsreligionen i Sverige har kommit att stavas skattesänkningar (förlåt, idag MÅSTE alla säga jobbskatteavdrag), där gåva efter gåva, transporteras från ensamstående mödrar till villaägare i Stockholmsförorter (typ Täby), ska vi stå snällt och applådera när mångmiljonärerna visar upp sin givmildhet. Det är våra pengar som de rika nu fladdrar och skryter med. Vårt arbete har gjort dem rika och den borgerliga regeringens har sett till att förmögenheter inte beskattas.  Istället för att bygga rättigheter för envar genom fördelningspolitisk logik och rättvisa, ska vi vädja till de bättre ställda.

Välgörenhetssamhället är ett föråldrat system där människor inte kan klara sig själva. En förgången tid där var sak hade sin plats. Samhällsproblemen förvandlas till individuella tillkortakommanden och enskilda hjälpinsatser. Det som så många slogs för att fasa ut är nu på återtåg. Det oroar mig därför inte nämnvärt att svenskarna saknar filantropisk tilltro.

Det finns en ryggradsmässig reaktion hos den som växt upp i en robust skattefinansierad välfärd.  Den som säger att ingen människa ska behöva stå med mössan i hand eller kröka rygg för andra. Det samhälle som arbetarrörelsen byggde upp för att befria sig från allmosorna. Arbetarrörelsen byggde ett samhälle där den fattige skulle slippa be om nåd. Den kanske största och viktigaste frihetsaspekten är friheten från fattigdom.

 

Nooshi Dadgostar är student och arbetar för Handelsanställdas förbund.

Texten är tidigare publicerad i Röd Press 3/2011.

Annonser

3 kommentarer

Filed under Allmänt

3 responses to “Välgörenhetssamhället är föråldrat

 1. NEOLIBERALERNAS HÄRJNINGAR

  ”Arbetarrörelsen byggde ett samhälle där den fattige skulle slippa be om nåd. Den kanske största och viktigaste frihetsaspekten är friheten från fattigdom.”

  För den frihetsaspekten behöver vi idag åter kraftigt skärpa tonen mot neoliberalerna, vars främsta frihetsaspekt handlar om friheten att med ‘tillväxtmetoden’ i accellererad takt öka förtrycket på den producerande delen av människorna, så att de producerar och, inte minst, konsumerar alltmer i en ständigt ökande omfattning.

  Dessutom måste en hård kamp inledas, alternativt kraftigt trappas upp, med målsättningen att vända riktningen på den s k ‘ekonomiska’ tillväxten, som absolut inte är ekonomisk – är det ekonomiskt att förstöra planeten och dess livsformer?

  Kent Åsberg, Vellinge

 2. Välgörenhet borde förbjudas i lag!!!
  Välgörenhet ställer till mer elände än det löser.
  Välgörenhet är tecken på överklassens dåliga samvete.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s