Ring och rösta i Europafestivalet

EUPval

På söndag är det dags. Då går finalen i Europas andra stora publiksuccé den här våren – valet till Europaparlamentet. På ytan skiljer de sig inte så mycket åt, de två tävlingarna. Man matas med en konstant ström av retucherade människor som med medryckande slagdängor och checka utrop ska slåss om din gunst. Med titlar så harmlösa som möjligt för att inte stöta bort någon grupp, löften så platta att ett ” jag ska gå på mötena” verkar radikalt och ett gäng kappaneftervinden artister som byter sida vid minsta lilla pust från opinionsfläkten.

Med ett par dagar kvar nu kommer den obligatoriska tonartshöjningen, och alla verkar helt plötsligt ÄNNU mer finkammade och snälla. Fred, frihet, miljö, framtid och tingalingaling. Eller så är man bara kär i en saga. Det är ok, för drömma ska man. De nervösa kombatanterna ser drömmen om ett skivkontrakt, internationell status, eller i alla fall månmiljoner i reseersättnig hägra.

Och som alla andra direktsändningar gör den sig bäst till en välregisserad publik. En av rökmaskin- och ljuseffekter förstummad journalistkår vill också ha alla med på festen.  Ring och rösta, skit i vad de sjunger, eller om de klingar lite falskt eller byter låt mellan varven. Vi ska ju ha roligt nu, ring en gång till!

Den här gången dras det inte en på mobilräkningen när valet år klart. Vilken av de glada Ja-sjungarna som än hamnar i parlamentet skickar dig räkningen senare, där du betalar av med lite lagom makt och inflytande. Eller dela potten med andra, och skicka 30 miljarer om året.

Vi på Röd Press vill inte verka bakåtsträvande, sura eller uppmana till röstskolk. Tvärtom. Istället för att du ska bli utnyttjad för att du har rösträtt, se till att utnyttja din rösträtt. Till exempel genom att slänga in en gnällspik som sabbar festen för de glada festivalarna, gärna som inte ens gillar den uppsluppna stämningen. Typ en politisk motvals-Lordi. Utan andra jämförelser känns Eva Britt ganska bra.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Allmänt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s