Vi gör avbön – friskolemarknaden är inte problemet

Vi från Röd Press vill härmed göra avbön från eventuell kritik vi kan ha kommit med här angående friskolor och den stormarknad som öppnats på området. Att det skulle finnas problem med friskolemarknaden är en myt. Det är inte så situationen ser ut!

Så vad handlar det om? Jo, språklig förvirring är problemet! Nu har vi klurat ut oss orden på allvar och egentligen är det ganska enkelt:

Friskola – innebär att skolan är fri att göra vad den vill, och fri från ansvar för sina elever och deras utbildning, Illustreras bra av Prolympias nye vd Martin Hytting :

– Mitt uppdrag är att driva bolaget med lönsamhet. Jag har ännu inte gjort någon analys av hur förutsättningarna ser ut. Vi får se om det är intressant att starta i Åkersberga.
(angående att Prolympia stängt igen en skola och förvirring och framtidsoro råder bland deras tidigare konsumenter/elever)

Gymnasieval – innebär då vidare att Friskolorna kan välja lite vilka elever de vill ha. Om de vill ha några. Eller hur länge de vill ha dem.

Alternativa pedagogiska modeller – konceptet är ett sätt att förbereda eleverna för framtiden. På samma sätt som man inte vet om ens skola kommer finnas kvar, eller om man får någon egentlig utbildning värd namnet, vet man sällan som ung på arbetsmarknaden om man kommer ha ett jobb kvar, när man blir inringd nästa gång, eller vad man egentligen kommer få i lön nästa gång.

Får man bara ordens innebörd rätt för sig så är friskoleexprimentet en hejdundrande framgång.  Dagens skolelever erbjuds redan inför gymnasiet goda insikter om den arbetsmarknad regeringen skapar åt dem. En osäker, alltmer rättslös arbetsmarknad, där man inte riktigt vet hur morgondagen ser ut. Som en friskola. Men som jobb.

Det är att lära för livet.

Annonser

1 kommentar

Filed under Allmänt

One response to “Vi gör avbön – friskolemarknaden är inte problemet

  1. Per

    Snälla, sluta dra alla friskolor över en kam. Den kritik som framförs här är till 100% berättigad, men inte när det gäller 100% av friskolorna. Här finns en intressant debattartikel på ämnet, läs gärna innan ni skriver vidare:
    http://orebro.etc.se/20592/friskolorna-behoevs/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s