Ett skolande exempel

rolympia66

Det finns de som har hävdat att privatskolor är risky business. Inte för företagen bakom dem, utan för eleverna och utbildningen som sådan. Att det inte längre blir kunskap som är det viktiga, utan marknadsföring och vinster.  Att man inte förbättrar skolan om den sköts dåligt, utan i stället kastar ut eleverna och börjar på ny kula någon annanstans. Eller att man, trots att skolan verkar fungera, ÄNDÅ lägger ner om vinsterna blir för låga. Det finns de som påpekat att om lärarna inte ska vara lärare, utan marknadsförare, underhållare  och säljare, så kanske det kan få konsekvenser för undervisningen. Vi har sagt det ibland. Då ses man  ibland som lite galen. Och misstänksam. Och elak.

Okej, man vill inte så gärna lyssna på en elak tidning på vänsterkanten alla gånger. Det kan väl vara begripligt, om man nu ändå är dum i allmänhet. Men nu, när de till och med själva är ute och säger samma saker, då kanske det kan lyssnas lite? Även om sanningarna från bolagsstyrelsen och lärarna ser lite olika ut ( eller just därför) , så kan vi väl ta det här som ett pedagogiskt exempel? Verklighetsbaserat lärande eller vad man vill kalla det.

Och, nej. Det här är ingenting att ha roligt åt, det är inte läge att vara skadeglad eller hävda att man har rätt rakt igenom. Det är som vanligt skolans lärare, men framförallt eleverna som drabbas. Lika mycket nu som i hela ”utbildningen goes Börsen” –  exprimentet. Så snälla. Kan vi sluta med det här nu? Om man verkligen tycker det är så roligt att få köpa och sälja lite saker, entreprenöra och leka riskkapitalism –  ge er på gräsklippning, tandborstar eller illegal vapensmuggling i stället. Något som gör mindre skada än att leka casino med en generations utbildning och framtid!

Annonser

1 kommentar

Filed under Allmänt

One response to “Ett skolande exempel

  1. Pingback: Några lästips | Niklas.in

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s