Kungliga konsthögskolan, en riktig kukskola!

Ett lite ovanligt konstverk mötte idag besökarna på kungliga konsthögskolan. Banderollen hängdes upp av ett antal studenter som en kommentarer till att antagningen till kandidatprogrammet för fri konst resulterat i fem antagna kvinnor, och arton män. I procent innebär det att 78 procent av de antagna var män. Detta kan jämföras med antalet män bland de sökande, 44 procent. Som av en händelse var sju av elva i antagningsjuryn, du gissade det, män.

Kungliga konsthögskolan, vilken kukfest!

Annonser

8 kommentarer

Filed under Aktivism, Röd Press tipsar, Våra vänner

8 responses to “Kungliga konsthögskolan, en riktig kukskola!

 1. Alexandra

  Du tror inte det kan ha att göra med att männen var mer kompetenta än kvinnorna då? Ska man inte tas in på en konsthögskola efter kompetens, eller är det bättre att bli antagen bara för att man är tjej?
  Nej, och det kommer från en tjej.
  /Alexandra.

 2. Umeå

  Förra året tog Konsthögskolan i Umeå in 80% tjejer…i första urvalet. Sug på den!

 3. Alfred

  Det handlar om en sak, kompetens! Detta var enbart en handling i avundsjuka från de kvinnliga eleverna som inte kom in, patetiskt. skulle något förändras om man kvoterade in personer? ja, sökande som kanske inte är kompetenta skulle komma in och chansen att hitta en begåvning skulle bli obetydlig.
  KOMPETENS är nyckelordet i alla sammanhang och det är bara en tragisk handling som inte förtjänar att få uppmärksammhet. jag är visserligen kille, men jag antar att de som sitter i styrelsen är kompetenta nog att se förbi kön.
  mvh a

 4. Allt kan ju inte handla om kön, den som har bäst kompetens ska ha platsen. Det kan ju inte vara så svårt att förstå. Om ni skulle bestämma så skulle allt vara uppdelat på kön och ras och ingen kompetens, det är inte nån jävla rättighet att gå på en sån fin skola om man inte är kvalificerad!!!!

  Så här skulle ert samhälle se ut

  Hjälp det brinner i mitt hus, kan ni skicka en svart lesbisk kvinna att släcka elden.
  Tyvärr dom är redan ute och släcker andra eldar.

  Jaha vad synd då får väl huset brinna ner då.

  P.s Om kvaliten från er är den grymt mediokra bilden på fotot så har ingen av er där att göra ändå. D.s

 5. jag är själv antagen detta år och efter allt jobb så blir man inte gladare av att höra att man har blivit intagen pga sin penis.

  har däremot kollat upp nuvarande könsfördelningen bland frikonsteleverna på skolan:
  åk1- 14k/9m
  åk2- 15k/11m
  åk3- 19k/9m
  åk4- 17k/14m
  åk5- 19k/12m

  med andra ord ”kungliga konsthögskolan – en riktig fittskola”, men dom rubrikerna lär man aldrig få läsa.

 6. Kristina

  Inte konstigt att dem inte kom in. Den där bilden dem har gjort (kuk-handen) är så smaklös och jag ser ingen skicklighet alls. Nej… Eeeuuw…

 7. Hanna

  Fuck mejan… nu när jag har kommit in på en annan konsthögskola så… 😉

  men allvarligt, inte så många här ovan är minsta lilla insatta i hur antagningsförfarandet till konsthögskolor går till, och konst över huvud taget.

  Ang kompetens finns det fem konsthögskolor i Sverige. De allra flesta kommer inte in nån stans på flera år, några stycken kommer in på nån skola nånstans, och några väldigt få kommer in på flera skolor. Alltså: OLIKA SKOLOR SÖKER OLIKA KOMPETENS. Att säga att det bara är 23 stycken som har högst kompetens i Sverige just i år, då är man ovetande.
  Sen rent traditionellt har kukskolan Mejan alltid tagit in flest män, först fick ju bara män gå där för fan, men det är ju en så van sanning i så mycket i samhället så det är det ju ingen diskussion om…

  Men det verkar ju förändras så det är ju fint!
  Kommer ändå dröja länge innan det avspeglas i verkliga livet i konsten, EFTER skolgången. Där är ju mansdominansen ännu enorm, och varför det, om könsutjämningen nu börjar bli jämn på alla konsthögskolor?

  Ojj, detta kanske inte är rätt forum för en konstdebatt, men råkade bara hitta detta när jag googlade på nåt. Aja, hejdå/ blivande konstnärinna

 8. Hanna

  PS. ”Kukhanden” är ju genial. Det är däremot smaklöst att blanda ihop skicklighet och kompetens.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s